Софийската градска прокуратура (СГП) е разбрала в подробности какви връзки

...
Софийската градска прокуратура (СГП) е разбрала в подробности какви връзки
Коментари Харесай

Много данни, но малко действия. Какво казва ГДБОП на прокуратурата за Нотариуса още през 2022

Софийската градска прокуратура (СГП) е схванала в детайлности какви връзки е имал убития Мартин Божанов - Нотариуса в Министерство на вътрешните работи и правосъдната система още в края на 2022 година Тогава са ѝ станали известни именна и обстоятелства за доста магистрати и чиновници на службите, против които и досега не е известно да са взети някакви ограничения от институциите.

Това излиза наяве от справката на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи, послужила на против възможната незаконна група на Нотариуса в края на април 2023 година Антикорупционният фонд (АКФ) в понеделник цялата информация, макар че тя е предпазена от следствената загадка по делото.

Това става факт на фона на оскъдната публична информация, която прокуратурата споделя за дейностите си по отношение на хората, обвинени като членове на групата на Божанов. Той беше убит на 31 януари в София, и (ВСС) образуваха специфични комисии с цел да изследват въздействието му.

Три месеца по-късно по следствието на СГП към момента няма повдигнати обвинявания, а комисиите в Народното събрание и Висш съдебен съвет не са оповестили никакви съответни резултати от работата си. Няма информация и за някакви ограничения, взети в Министерство на вътрешните работи, за чиито, че са контактували с Нотариуса.

" От справката излиза наяве, че от най-малко две години разполагаем на институциите са били голям брой данни за връзки на групата на Нотариуса с съответни магистрати и чиновници на разнообразни структури на Министерство на вътрешните работи, които са му правили разнообразни услуги ", показват от АКФ.

Оттам прибавят, че на проверяващите от дълго време е бил прочут и тайният SS Club, стопанисван от Божанов, в който беше осъществено претършуване едвам след неговото ликвидиране.

" Имало е и данни за съответни места, на които Нотариуса е държал архивите си с компромати, ориста на които също е незнайна. Установени са и съответни данни за връзка на Нотариуса с групата на Петьо Петров - Еврото и предприемани взаимни дейности за компрометиране на магистрати ", прибавят от АКФ.
Следствената загадка
От организацията показват, че са решили да нарушат така наречен следствена загадка и да огласят справката, откакто на 16 април шефът на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев в детайли е разкрил оперативни данни по различен случай в Народното събрание. Става въпрос за краткотрайната комисия, която събира информация за. Тончев огласи голям брой оперативни данни, събрани от ДАНС за митниците, до момента в който по случая с Нотариуса, прокуратурата и службите отхвърлят да споделят съответна информация.

" По тези два случая ръководителите на прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи за следващ път демонстрираха образно по какъв начин боравят със закона напълно според от конюнктурни съображения и стига да пожелаят, нямат никакви задръжки да разкриват следствени или оперативни данни в какъвто размер преценяват ", показват от АКФ по този мотив.
Как стартира създаването
ГДБОП стартира създаването си за Нотариуса след срещи на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков . Събраната информация е изпратена на СГП през 2022 година и е послужила за образуването на 27 април 2023 година на досъдебно произвеждане.

Именно АКФ разказa на предприемача Веселин Денков, който е задържан за присъединяване в незаконна група за лихварство и изнудване. Неговата другарка Бакалова търси метод да оспори в съда мярката му за неотклонение и близкият на Божанов юрист Емил Писков й споделя, че това ще й коства " над 100 000 " евро. Тя подава няколко сигнала. В един от тях се приказва, че Нотариуса разполага с голям брой компромати със полово наличие против хора от правосъдната система.

" По нейни данни Божанов имал парцел в Гърция, за използването на който е предоставял ключове на магистрати. Съобщава се още, че в къщата е имало конфигурирано видеонаблюдение, с което са заснемани интимни подиуми на ползващите я магистрати и употребявани за надзор над тях ", написа в справката.
Пепи Еврото
ГДБОП открива още, че Божанов е бил в доста близки връзки с Любена Павлова , някогашна брачна половинка на някогашния следовател Петьо Петров - Еврото . Двамата са пътували дружно до Гърция, а Павлова е купила парцел в София от компания на Божанов.

В един от сигналите се твърди, че Нотариуса е оказал помощ за решаването на дело, обвързвано с представител на известна марка техника у нас. След това е бил фиктивно назначен на работа в същата компания и е получавал 10 хиляди лева заплата, като по този начин е узаконил " паричните средства за направената услуга, възлизащи на 1,5 млн. лева ".
Адвокатите
ГДБОП е проверявала активността на трима юристи, свързани с Божанов - Емил Писков, Велимир Атанасов и Калин Чанков.

Антимафиотите откриват, че Атанасов е бил непосредствен с бивпата районна прокурорка на София Невена Зартова . Тя подаде оставка под напън от краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов , който инициира две дисциплинарни производства против нея.

Адвокат Атанасов се оказа и неизвестен очевидец по следствието против възможната незаконна група на Петьо Петров, формирано в Софийската районна прокуратура през май 2023 година След уволнението на някогашния основен прокурор Иван Гешев обаче, като нелегално от СГП.

Писков е някогашен чиновник на ГДБОП и ДНС. Той е женен за тогавашната зам. градска прокурорка на София Маргарита Немска , която сега е административен арбитър.
Полицията
В справката на ГДБОП се цитират и изказвания, че Божанов бил непосредствен и със чиновник от Главна дирекция " Национална полиция ". Твърди се, че с негово подпомагане са би образували преписки против избрани хора, с цел да бъдат изнудвани по-късно. Има и данни, че чиновници на Специализирания отряд за битка с тероризма са охранявали Нотариуса.

Според данните, събрани от антимафиотите Божаниов е платил, с цел да бъдат заличени престъпните му регистрации от предишното. Той е обитавал два пъти в следствения арест - няколко месеца в пандиза в София през 1993 година и още един път - в пандиза в Бобов дол през 1996 година

Божанов е сменил ЕГН-то си през 1999 година, удостоверява създаването на ГДБОП. Предполага се, че смяната е направена, с цел да не излиза престъпното му досие при информация в масива на Министерство на вътрешните работи.

На този декор вътрешното министерство и досега информацията дали Божанов е бил помощник на полицията. От справката на ГДБОП е видно, че той е регистриран като подобен още през 2005 година от действен служащ в Трето РПУ в София.

След като се появяват сигнали за изнудване на предприемачи с присъединяване на Нотариуса и служители на реда е правена инспекция и е оценена " опцията сътрудникът да е притеглен фиктивно за да бъде защитен от откриването на интензивно оперативно дело против него ".

Категоричен извод по този въпрос няма, само че пък прави усещане, че служителят на реда, записал Божанов, е правил инспекции в осведомителните фондове на Министерство на вътрешните работи за хора " без да е налична служебна нужда ".
Заплахите
От ГДБОП са проверявали и данните за закани против двама съдии – Владислава Цариградска и Цветко Лазаров.

обществено, че Божанов е изискал тя да си направи отказ от гражданско дело, по което той е спорел за парцел с някогашната си брачна половинка в Районен съд - Луковит . След като е отказала, стартират закани против нея и фамилията ѝ, както и медийна акция в няколко таблоидни издания.

Другият заплашван е арбитър Лазаров от Софийския апелативен съд в София. Той е гледал спор за покупка на парцел. Адвокат на една от страните е Велимир Атанасов. Поискан е отказ на съдията поради подаден сигнал до ГДБОП, че той е подкупен и е взел пари, с цел да се фалшифицира експертиза по делото.

Полицейска инспекция демонстрира, че сигналът е фиктивен с цел да бъде злепоставен магистратът, само че дейности против групата на Нотариуса по този начин и не са подхванати от прокуратурата.

В рамките на създаването си ГДБОП стига до извода, че става дума няколко закононарушения на Божанов и доближени до него – присъединяване в проведена незаконна група, търговия с въздействие, документни закононарушения, закононарушения срещу правораздаването, закани, принуди, имотни измами. За всичко това прокуратурата е публично известена от антимафиотите още през декември 2022 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР