Правителството налага крайно рестриктивни мерки, засилващи напрежението, подготвя се безконтролно

...
Правителството налага крайно рестриктивни мерки, засилващи напрежението, подготвя се безконтролно
Коментари Харесай

Радев упрекна правителството в подготовка за безконтролно упражняване на властта

Правителството постанова извънредно рестриктивни ограничения, засилващи напрежението, приготвя се безотговорно практикуване на властта, като се нападат последните останки на независимост на словото, разгласи президентът Румен Радев в изказване. С тези причини той наложи несъгласие на признатия в петък закон за изключителното състояние.
Според него кабинетът компенсира неналичието на фрагменти, на съоръжение и потенциал в здравната система и дефицити в нея с ограничавания, крайният резултат от които ще е задълбочаване на рецесията.

Той не приема глобите за разпространяване на погрешна информация, в случай, че няма формулировка коя информация е такава. Според закона за подправени сигнали за болест се планува отнемане от независимост до три години и с санкция от 1000 до 10 хиляди лв..

" Експертите, публицистите и жителите ще бъдат принудени да си постановат автоцензура и то в изискванията на динамична смяна на разбирането ни за пандемията, за нейното разбиране и за нуждата от различни позиции. Тази норма може да бъде използвана за интерпретиране на всяко неловко свободомислие. И още нещо значимо - съгласно признатия закон това ограничаване остава и след приключване на изключителното състояние ", акцентира президентът.

Радев счита, че за момента ръководещите подценяват икономическата рецесия, макар че тя ще хвърли стотици хиляди българи в борба за оцеляване. Държавният глава е на мнение, че в тези услови те имат потребност не от закани, а от поддръжка.

" Всички наранени страни одобряват избавителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и междинните бизнесмени, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че опциите на нашият бюджет са по-скромни, само че потребностите на българите са по-остри и неотложни заради ниските приходи. Липсата на безапелационни ограничения в поддръжка на засегнатите ще породи обществено напрежение в близко бъдеще ", е мнението на Румен Радев.

Той акцентира, е спекулата, изключително с най-необходимото - дезинфектанти и персонални защитни средства разрушава доверие в обществото, само че предлаганите ограничения от кабинета, записани в закона, ще доведат до блокиране на стопанските действия, до отсрочване на дълго чаканото намаление на цените на топлоенергията и горивата, да попречват предстоящото сезонно понижение на редица артикули.

Както и известно изненадващо депутатите от ГЕРБ одобриха концепциите на Българска социалистическа партия за слагане на таван на цените и напрактика контролиране на пазара, като за отклонения се плануват и санкции. Изненадан от тези текстове през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов се разгласи за бързата им смяна.

" Така препоръчаният модел за битка със спекулата на процедура прави неосъществим вносът на животоспасяващи медикаменти и артикули, чиято цена на интернационалния пазар се покачва ", е неговото мнение.

Радев не е склонен и вменяването на въоръжените сили на функционалности за приложимост на мощ отвън конституционните пълномощия. " Следва да се търси оптимален консенсус сред всички виновни институции за минимизиране на риска от корист със мощ, а не решенията да се вменяват на една единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на висшия главнокомандващ в спокойно и във военно време ", е неговото мнение.

Законът дава право на военните да задържат лица, да вършат инспекции на документите им, да контролират придвижването и да охраняват значими обекти.

Радев не е склонен и с оферти в закона, които нямат директно отношение към битката с ковид.
" Никоя борба не е извоювана със боязън. Тоталната обсада поражда повече проблеми, в сравнение с взема решение ", акцентира президентът. Той добавя, че подробните претекстове ще бъдат обявени в къс период.

В умозаключение Радев прикани държавно управление да побърза с още ограничения в поддръжка на най-слабите и засегнатите и то съответни и съответни.

От Министерски съвет оповестиха, че през днешния ден в 14.30 ще има конференция, на която претекстовете на президента ще бъдат коментирани. Председателят на Народното събрание Даниела Дариткова отхвърли коментар пред " Дневник " преди за е запознае с претекстовете и преди реакцията на кабинета. Междувременно стана ясно, че за на следващия ден е планувана изключително съвещание на Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (851)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР