Правителството на САЩ обяви бюджетен дефицит от 1,695 трилиона долара

...
Правителството на САЩ обяви бюджетен дефицит от 1,695 трилиона долара
Коментари Харесай

1,7 трлн. долара: САЩ регистрират рекорден бюджетен дефицит

Правителството на Съединени американски щати разгласи бюджетен недостиг от 1,695 трилиона $ за фискалната 2023 година, което съставлява 23% скок по отношение на миналата година, защото приходите понижават, а разноските за обществено обезпечаване, Medicare и рекордно високите лихви по федералния дълг нарастват, оповестява Reuters.

Министерството на финансите оповестява, че дефицитът е най-големият от 2021 година насам, когато дупката от 2,78 трлн. $ е провокирана от COVID-19. Тази статистика обрисува съществено завръщане към повишаване на недостига след поредните спадове през първите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Тази отрицателна наклонност се появява в миг, когато Байдън желае от Конгреса 100 милиарда $ нови разноски за задгранична помощ и сигурност, в това число 60 милиарда $ за Украйна и 14 милиарда $ за Израел, както и финансиране за сигурността на американските граници и Индо-тихоокеанския район.

Големият недостиг, който надвишава всички дефицити отпреди експлоадирането на пандемията, в това число тези, провокирани от републиканските данъчни облекчения, признати при Доналд Тръмп, и от годините на финансовата рецесия, евентуално ще разпали фискалните борби на Байдън с републиканците в Камарата на представителите, чиито претенции за редуциране на разноските доведоха Съединени американски щати до ръба на банкрута при започване на юни поради тавана на дълга, показва още осведомителната организация.

Сделката, с която се избегна прекъсването на работата на държавното управление, в последна сметка докара до отстраняването на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, а епубликанците към момента са разграничени по въпроса кой би трябвало да заеме неговия пост. Това се чака да затрудни договарянията преди новия фискален период в средата на ноември.

За септември, последния месец от фискалната година, дефицитът спада до 171 милиарда $ от 430 милиарда $ през септември 2022 година

" Намаляващите доходи имат забележителен принос за недостига за 2023 година, което акцентира смисъла на признатите и препоръчаните от президента Байдън политики за реформиране на данъчната система ", декларират в взаимно изказване министърът на финансите Джанет Йелън и шефът на Службата за ръководство и бюджет Шаланда Йънг.

Дефицитът за фискалната 2023 година можеше да бъде и по-голям с 321 милиарда $, само че Върховният съд на Съединени американски щати анулира програмата на Байдън за опрощаване на студентски заеми като противоконституционна.

Дефицитът за фискалната 2022 година възлиза на 1,375 трилиона $.

„ Като се вземат поради двете еднократни корекции, дефицитът за предходната фискална година щеше да бъде по-близо до 1 трилион $, а за тази година - по-близо до 2 трилиона $ “, декларира чиновник на Министерството на финансите пред Reuters.

Рекордни разноски за лихви

Дефицитът за 2023 година бележи внезапен завършек на двугодишната наклонност на понижаване за Байдън. Дефицитът на Съединени американски щати доближава своя връх през фискалната 2020 година - 3,13 трилиона $, защото най-резкият стопански спад от 30-те години на предишния век насам мощно лимитира данъчните доходи, а разноските за компенсации за безработица, директни заплащания на потребителите и помощи за бизнеса доближават своя връх.

Но Бюджетната работа на Конгреса предизвестява, че въз основа на настоящето данъчно и разходно законодателство дефицитът на Съединени американски щати ще се приближи до равнищата от ерата на пандемията до края на десетилетието, достигайки към 2,13 трилиона $ през 2030 година, защото разноските за лихви, опазване на здравето и пенсии нарастват.

За фискалната 2023 година общите доходи са намалели с 457 милиарда $, или с 9% по отношение на фискалната 2022 година, до 4,439 трлн. $, основно заради спада в заплащанията на налога върху приходите на физическите лица, които не са удържани, на фона на по-лошото показване на акциите и другите финансови активи вследствие на високите лихвени проценти.

Други понижения на приходите включват спад от 106 милиарда $ в приходите на Федералния запас, защото лихвите, платени по банковите запаси, изяждат всички доходи от портфейла.

Разходите за фискалната 2023 година понижават със 137 милиарда $, или 2%, по отношение на миналата година до 6,134 трлн. $. Тяхното нарастване се дължи главно на растежа на средствата за пенсионни и здравни осигуровки за възрастните хора и на разноските за обслужване на дълга.

Разходите за обществено обезпечаване нарастват с 10% до 1,416 трлн. $ заради корекциите на издръжката на живота предвид на инфлацията, а разноските за програмата за здравно обслужване на възрастни хора Medicare се усилват с 4% до 1,022 трлн. $.

Разходите за лихви по федералния дълг, възлизащ на повече от 33 трилиона $, също нарастват внезапно - с 23% до 879 милиарда $, което е рекорден размер.

Според чиновник на Министерството на финансите чистите лихвени заплащания, като се изключи вътрешноправителствените прехвърляния към доверителните фондове, са нарастнали с 39% до 659 милиарда $, което също е връх, показва още Reuters.

Брутните лихвени заплащания възлизат на 3,28% като дял от брутния вътрешен артикул, което е най-високият индикатор от 2001 година насам, а чистият дял от 2,45% е най-високият от 1998 година насам, декларира още служителят.

Лихвените проценти се покачват непрекъснато през последната година и половина, защото Федералният запас желае да забави инфлацията. Средните лихвени разноски по неизплатения дълг на Министерството на финансите са 2,97% през предходната фискална година, спрямо 2,07% година по-рано.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР