Правителството на позора между ГЕРБ и ПП ще трябва да

...
Правителството на позора между ГЕРБ и ПП ще трябва да
Коментари Харесай

ИГРИЧКИ: Търси се послушко за нов еврокомисар – заплатата е €60 000

Правителството на позора сред ГЕРБ и Политическа партия ще би трябвало да се заеме с значима номинация паралелно със запълването на втория ешелон в ръководството – номинацията на нов дисциплиниран и правилен на хунтата еврокомисар на мястото на пожертваната Мария Габриел.

По непотвърдена информация на този пост заплатата е 60 000 евро плюс спомагателни пари за командировки, самолетни билети и пространно жилище в сърцето на Брюксел.

Очаква се тези дни Европейската комисия да насочи публично искане към България за пускане на процедурата. Новият еврокомисар ще би трябвало да довърши мандата, който изтича през октомври, 2024 година Номинираният от България претендент ще бъде изслушан и вероятно утвърден от Европейския парламент.

В момента ресорите на Мария Габриел са разпределени сред заместник-председателите на Европейска комисия Маргрете Вестагер, която пое нововъведенията и научните проучвания и Маргаритис Схинас – за образованието, културата и младежта. Вчера министър председателят Николай Денков организира диалог с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на предстоящата номинация и други тематики от европейския дневен ред.

Реклама

В диалога Урсула фон дер Лайен е удостоверила информацията, че България ще получи 45 млн. евро за укрепване на граничната защита. Новини има и за механизма за разпределение на бежанци и мигранти. Министрите на вътрешните работи на страните-членки са постигнали през вчерашния ден в Люксембур съглашение за разпределението на тези групи след дълго траяли разногласия.

Новото съглашение адресира два съществени казуса на досегашната политика – по отношение на страните, подложени на мигрантски напън и периодите за разглеждане на част от документите.

Съгласно съглашението всяка страна ще би трябвало да одобри симетричен брой претенденти за леговище и в случай че откаже, ще заплаща сума в специфичен фонд за поддръжка на страните, подложени на напън. За отхвърлен претендент сумата ще е 20 000 евро. Ще бъдат ускорени – до 12 седмици, и периодите за разглеждане на молбите в центровете, ситуирани по границите. Това обаче ще важи единствено за жители на Мароко, Алжир, Тунис, Сенегал, Бангладеш и Пакистан.

България е гласувала въздържал се по това съглашение, тъй като смята, че не следва да бъде оставена независимо да охранява граница, която е и външна на Европейски Съюз. Ние търсим по-общ метод, търсим по-сериозна и обезпечена поддръжка от всички страни членки, е коментирал новият министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред БНР.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР