Правителството на Молдова се обърна към Организацията за сигурност и

...
Правителството на Молдова се обърна към Организацията за сигурност и
Коментари Харесай

Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието

Правителството на Молдова се обърна към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) с молба да спомага за унищожаване на пътните блокади в Приднестровието, които бяха сложени там след поредност от терористични набези, съобщи ТАСС, базирайки се на известие на пресслужбата на Бюрото за реинтеграция на Молдова, оповестено след диалози в Кишинев сред вицепремиера Олег Серебрян и специфичния представител на ръководителя на ОССЕ Томас Майер-Хартинг.

" Беше обърнато внимание на въпроси, изискващи активизиране на взаимни старания за превъзмогването им, като евакуацията на неразрешените пътни блокади в зоната за сигурност и премахването на несъразмерните ограничавания върху свободата на придвижване ", се споделя в известието.

Тази седмица в Приднестровието, проруски разколнически регион на Молдова, станаха няколко детонации. Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски съобщи, че това са " диверсии ", упрекна за тях Украйна, упрекна оптимално равнище на терористична опасност, което докара до усилване на ограниченията за сигурност в района. На входовете на огромните градове бяха сложени бетонни блокове и въоръжена защита. От своя страна президентът на Молдова Мая Санду упрекна за случилото се " сили в района ", които съгласно нея са " заинтригувани от дестабилизиране на обстановката ".

Бюрото за реинтеграция на Молдова съобщи, че Кишинев е заинтригуван от поддържане на връзка с Тираспол и създаване на доверие. По информация от бюрото Молдова не може да организира взаимно следствие на детонациите в Приднестровието с локални следователи поради липса на достъп до региона. Властите на Молдова осъждат провокациите в района, които биха могли да основат опасност за мира в страната, добави ведомството.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР