Правителството е взело неприсъствено решение, с което е задължило Министерство

...
Правителството е взело неприсъствено решение, с което е задължило Министерство
Коментари Харесай

Кабинетът задължи МРРБ да върне в бюджета 500 млн. лв.

Правителството е взело неприсъствено решение, с което е задължило Министерство на районното развиване и благоустройството да възвърне в централния бюджет близо половин милиард лв.. От прессъобщението се схваща, че парите са били планувани за доизграждането на автомагистрала " Хемус ". Вече стана ясно обаче, че за създаване на автомагистралата са разплатени авансово големи задатъци, а свършената работа е малко. На обособени сектори се оказа, че даже не са осъществени отчуждителни процедури и действително строителството ще може да стартира едвам след две-три години. 

Сега кабинетът задължава Министерство на регионалното развитие да върне в хазната 490 779 500 лева, а за застраховане на строителството на автомагистралата отпуска назад единствено 81 157 840 лева Средствата за строителство на секторите от автомагистралата за последващи години ще се възнамеряват в тригодишната бюджетна прогноза за интервала 2022-2024, прецизират от пресслужбата на Министерския съвет. 

До тази развръзка се стигна откакто се разбра, че държавото сдружение " Автомагистрали " е разплащало големи задатъци по контракти за създаване на Автомагистрала " Хемус " и укревпането на свлачища. Авансите са били в размер на 30% при неналичието на подготвеност за действително осъществяване на дейностите. Така милиарди левове запас от бюджета са дадени авансово за обещани действия в бъдеще време. До новия поврат към Автомагистрала " Хемус " и " Автомагистрали " се стигна, като първо сдружението разгласи, че е пред финансов колапс поради блокирани сметки, а районният министър посочи, че просто е натрапен седичен предел от 10 000 лева Ръководството на държавното сдружение " Автомагистрали " бе отстранено от районния министър Виолета Комитова, само че старите началници отхвърлят да си тръгнат и процедурата по регистриране на новия ръб е спряна от съда. 

Решението на кабинета да задължи Министерство на регионалното развитие да върне такава огромна сума демонстрира и какъв брой порочна е схемата с поддържане на огромни и невидими запаси в по този начин наречения централен бюджет. Централният бюджет не е обществен и в него се залагат суми за изключителни или труднопрогнозируеми разноски, с които държавното управление да работи гъвкаво без нужда да се минава през изменение в Народното събрание на Закона за държавния бюджет. В случая от решението на държавното управление излиза наяве, че голяма част от финансирането е текло точно през централния бюджет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР