Правителство на политическото оцеляване. Така председателят на Стратегическия съвет на

...
Правителство на политическото оцеляване. Така председателят на Стратегическия съвет на
Коментари Харесай

Президентски съветник тегли чертата. Бъдещето на кабинета

Правителство на политическото оцеляване. Така ръководителят на Стратегическия съвет на президента Румен Раден - проф. Александър Маринов, дефинира кабинета след излизането на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция. В обзора на деня на Радио „ Фокус “ „ Това е България “ проф. Маринов изрази рецензиите си към метода за оцеляването на това ръководство, тъй като е погрешен и няма да даде резултат.

„ Преди някой да вземе решение да напусне досегашната си парламентарна група и да поддържа нещо друго, би трябвало да стане ясно какво друго съответно поддържа - мотивацията да променим България е общо разбиране, а метода с аритметично събиране на 121 гласа, е, че той не поражда доверие и поддръжка в обществото, а тъкмо противоположното. При единствено общи приказки и никаква конкретика на безапелационно предложение за реализиране на краткосрочни цели във към този момент създалата се обстановка, политика не се прави “, съобщи проф. Маринов и уточни, че заради тази причина формулата е неразбираема, поражда подозрения, ще породи и офанзиви, и надали ще докара до нужната правоспособност на държавното управление и Народното събрание.

Той напомни, че в международната, европейската процедура има държавни управления на малцинството, които по значимите въпроси договарят и намират поддръжка.

„ В нашия случай аз не виждам по какъв начин това ще стане, тъй като няма конкретика в разговора “, сподели още професорът и даде и образец с бързия и лек метод, по който беше направено и подписано съдружното съглашение, което докара до оптимистични настроения, само че за доста малко.

„ Оказа се, че сме се зарадвали авансово, тъй като доста от съответните неща, в действителност станаха препъникамъни и бяха просто заобиколени, премълчани или признати в една оптимално обтекаема дефиниция и когато стана дума за конкретика, стана мъчно. Има и още един доста сериозен проблем - програмното държавно управление е начинание, което изисква благосклонност, самообладание, въздържаност и минимизиране на конфликтността, защото единствено по себе си то съставлява един сложен компромис. В тази нажежена конюнктура на тежки, взаимни обвинявания във всички направления, аз не виждам, по какъв начин може да се построи една естествена работеща атмосфера или естествен работещ режим на деяние на държавното управление и най-много на Народното събрание “, посочи политическият специалист, като нагледно изясни обстановката, посредством познатия виц „ такава битка за мир ще падне, че камък върху камък няма да остане. “, разяснява Маринов.

Попитан за решения на тази усложнена обстановка в законодателната институция, проф. Маринов не вижда огромни шансове за нормализиране на ситуацията.

" Какъвто и вид да се търси на ново държавно управление в границите на този парламент, това би трябвало да бъде всъщност програмно държавно управление. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и съществено изменение на тяхната воля не трябва да бъде позволено. Възможно е да има краткосрочно програмно държавно управление, което да се концентрира извънредно върху преодоляването на рецесията, а не да обслужва политическите упоритости на партии и обособени персони. Всичко би трябвало да бъде намерено и обществено, с цел да се лимитират подозренията, че това е договорка предвид на някакви облаги ", разяснява проф. Маринов в предаването " Неделя 150 " на БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР