Правителство и президент се срещнаха с представители на Лукойл. Бяха

...
Правителство и президент се срещнаха с представители на Лукойл. Бяха
Коментари Харесай

Какво обсъждаха президентът и кабинетът с шефовете от Лукойл?

Правителство и президент се срещнаха с представители на " Лукойл ". Бяха разисквани ограничения за обезпечаване на българския пазар с горива.

Разговорите са в подтекста на петролното ембарго, което Европейски Съюз наложи на Русия, и от което България е изключение до края на 2024 година Кабинетът и " Лукойл " са разискали и всички пазарни благоприятни условия за понижаване на цените на горивата за крайните консуматори, оповестиха от държавната осведомителна работа.



Срещата на представителите на " Лукойл " и " Лукойл Нефтохим Бургас " с президента Румен Радев се организира по негова покана. От обществената част на диалозите стана ясно, че се разискват два въпроса: обезпечаване на горива за пазара в подтекста на европейското петролно ембарго против Русия. България има изключение от това ембарго до края на 2024 година

Пред руснаците президентът Румен Радев уточни, че са нужни ограничения за стабилизиране на икономическата среда и битка с инфлацията. А горивата на " Лукойл " са основен съставен елемент в това отношение.

В началото на юни Европейски Съюз одобри шестия пакет наказания против Русия. Сред ограниченията е поетапно спиране на доставките на съветските недопечен нефт в границите на шест месеца и на доставките на петролни артикули в границите на 8 месеца.



На срещата си с Вадим Воробьов, Андрей Матюхов и още трима висши мениджъри от " Лукойл " президентът Румен Радев благодари, че руснаците са се отзовали на самодейността на служебното държавно управление, което търси ефикасни решения за битка с инфлацията и развиване на предвидима и постоянна среда в страната.

" От цената на създаваните горива зависи значително развиването на стопанската система, само че и на инфлационните процеси, което дефинира и стратегическото значение на компанията за българската стопанска система, изключително по време на рецесии. " Лукойл " е освен значима част от българската стопанска система, само че и един от главните работодатели, а също и главен производител на горива, съдържащ доминиращ дял от пазара ", сподели Румен Радев.

Именно поради мощната пазарна позиция на " Лукойл " и рафинерията в Бургас президентът прикани енергийната компания и кабинетът да изработят ограничения за стабилизиране на стопанската система.



" Затова смятам, че идната Ви среща с българското държавно управление е една добра опция, несъмнено, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат ограничения за стабилизиране на икономическата среда, за битка с инфлацията в интерес на българския консуматор. Високите цени на горивата са измежду водещите аргументи за повишаването на всички артикули и услуги и водят до стесняване на потреблението, което е загуба освен за потребителите, само че и за производителя ", сподели Радев.

Кабинетът и " Лукойл " към този момент са водили диалози за ограничения, тъй че да бъде обезпечен пазара на горива.



" В последните няколко дни членове на българското държавно управление, както и мениджъри на нашата компания, организираха редица срещи, на които се набелязаха ограничения, с цел да може да осигурим с благоприятни условия и вътрешния пазар ", сподели Вадим Воробьов, президент на " Лукойл ".



" Лукойл " и държавното управление са водили диалози по какъв начин да бъдат овладени инфлационните процеси и ограничения за стабилизиране на икономическата среда в страната. Ще бъдат прегледани и всички пазарни благоприятни условия за понижаване на цените на горивата за крайните консуматори.

" За задачата ние изработихме ограничения за поддържане на стабилността на стопанската система. Ние се договорихме и ще продължим да беседваме с българското държавно управление за разработване на средносрочни ограничения в един по-кратък интервал от време, с цел да поддържаме стопанската система ", сподели Вадим Воробьов.

България има дерогация от европейското ембарго до края на 2024 година

" Ние също по този начин имаме, въпреки и не доста ясно, схващане за това по какъв начин ще продължат нещата, само че считаме, че в първото тримесечие на идната година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите от момента, в който ембаргото влезе в действие ", сподели Воробьов.

" Лукойл " и кабинетът са разискали и по какъв начин ще оперира компанията до цялостното влизане на ембаргото за Европейски Съюз, в България - в края на 2024 година и по-късно.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР