Един или повече гръцки доставчици на гръцката национална система за

...
Един или повече гръцки доставчици на гръцката национална система за
Коментари Харесай

Сключваме Меморандум с Гърция за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ

Един или повече гръцки снабдители на гръцката национална система за транспорт на природен газ да се записват като консуматори на българската преносна система, а един или повече български снабдители да резервират слотове и потенциал за предпазване, както и потенциал за регазификация в Гърция - това планува меморандум за съгласие сред енергийните министерства на двете страни, утвърден от служебното държавно управление.

Мерките са в осъществяване на европейски правилник за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ.

Според регламента, всяка страна, която не разполага с подземни уреди за предпазване на газ на своя територия, би трябвало да поддържа стратегически запаси, равни на 15% от годишното си ползване в друга на страна на Европейски Съюз.

С меморандума гръцки оператори ще могат да резервират потенциали за нагнетяване и рандеман в газохранилището ни в Чирен, а български оператори - ще могат да употребяват полутечен природен газ за непосредствено доставяне на крайните консуматори на територията на България.

Меморандумът ще бъде подписан за 12 месеца.

България и Гърция да си сътрудничат при изследването на опциите за осъществяване на план за създаване на нефтопровод " Александруполис-Бургас ". Това планува втори меморандум за съгласие сред двете страни, гласуван през днешния ден от служебния кабинет.

Двете страни ще изследват опциите за осъществяване на инфраструктурния план за транспорт на недопечен нефт от не-руски източници от пристанището Александруполис в Гърция до региона на Бургас в България. Предвижда се основаването на специфична работна група, която ще извърши нужните спомагателни изследвания, ще изследва опциите за структуриране на план за създаване на нефтопровода и ще проучва разновидностите за неговото финансиране. Предвижда се потенциалът на оферти нефтопровод да обезпечава като най-малко цялостна подмяна на съветски недопечен петрол в България по море от различни източници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР