Булгаргаз получи достъп до турската газопреносна мрежа и терминали за

...
Булгаргаз получи достъп до турската газопреносна мрежа и терминали за
Коментари Харесай

Споразумението Булгаргаз - Боташ: За първи път чужда компания получава достъп до газопреносната мрежа на Турция

" Булгаргаз " получи достъп до турската газопреносна мрежа и терминали за полутечен газ. Това стана, откакто двете компании подписаха 13-годишно съглашение в Министерския съвет, в наличието на отрасловите енергийни министри. Договорът разрешава годишно да транспортираме до милиард и половина куб. метра природен газ, платен от разнообразни източници. Президентът Румен Радев и турската делегация дефинираха контракта като " исторически ".

За първи път непозната компания получава достъп до турската газопреносна мрежа и терминали за полутечен газ - стана ясно след подписването на Споразумението сред " Булгаргаз " и турската " Боташ ".

" Ние осигуряваме въможността да закупуваме газ от всички международни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Както всички знаете, през миналата година имахме съществени проблеми с доставките на полутечен природен газ точно поради дефицита на инфраструктура и претоварването на терминала " Ревитуса " в Гърция ", сподели Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката.



Споразумението взема решение този проблем и опциите за транспорт на газ са от голяма важност освен за България и Турция, само че и за района и Европа, съгласно двамата министри.

" Срокът на това съглашение е 13 години, 1,5 милиарда куб. м. газ ще бъдат трансферирани и сигурността на доставките в Европа и в България ще бъде нараснала. Наши пет терминала ще имат принос в този развой. В Турция има седем разнообразни линии и терминали за полутечен природен газ ", сподели Фатих Дьонмез, министър на енергетиката и естествените запаси на Турция.

Споразумението отваря нови - до момента немислими - вероятности за съдействие сред София и Анкара, съобщи президентът Румен Радев.

" Само три седмици след моето посещаване в Истанбул и кардиналната ми сделка с президента Ердоган за задълбочаване на нашите връзки в областта на енергетиката двете министерства на Турция и на България работиха извънредно интензивно и успяхте да материализираме нашата воля в съответно съглашение ", сподели Радев.

" Турция - поради своето географско състояние и инфраструктура, с която разполага - е подготвена да спомага с доставките на енергоресурси от региона на Каспийско море, Близкия Изток и Източното Средиземноморие ", сподели Фатих Дьонмез.

Премиерът Гълъб Донев е показал пред турския енергиен министър, че им опция за развиване на още планове: от построяването на газохранилища през вложения във ВЕИ и повишение потенциала на електропреносната мрежа.



Президентът Радев показа пред турската делегация и плана " Солидарити кръг ", препоръчан от България на Европейска комисия. Проектът разрешава евтино транспорт на азербайджански газ към Европа, като в него вземат участие още Румъния, Унгария, Словакия и Австрия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР