Правителствата в рамките на Европейския съюз се мъчат да постигнат

...
Правителствата в рамките на Европейския съюз се мъчат да постигнат
Коментари Харесай

Преговорите за търговско споразумение между ЕС и САЩ се бавят заради Франция

Правителствата в границите на Европейския съюз се мъчат да реализират консенсус по отношение на мандата за започване на търговски договаряния със Съединени американски щати, като рискуват закъснение на този развой, което може в допълнение да предизвика гнева на американския президент Доналд Тръмп след отхвърли на единния блок да включи значимата тематика за селското стопанство в идните договаряния, оповестява организация Блумбърг, представена от БНР.

На среща на посланиците на Европейски Съюз в Брюксел в сряда се чака Франция да се опълчи на даването на Европейската комисия на зелена светлина за започване на договаряния за унищожаване на промишлените митнически цени със Съединените щати, обявиха пред Блумбърг двама европейски представители, поискали да резервират анонимност. Евентуално отвращение от страна на Франция ще значи, че изпълнителната власт на Европейски Съюз няма да получи мандат за идните договаряния.

Преди време Европейската комисия изиска от 28-те държави-членки на Европейски Съюз да одобрят два мандата за договаряния, тъй че да могат да стартират публични диалози.

Европейските министри започнаха да разискват още в края на февруaри по какъв начин и по кое време да стартират търговски договаряния със Съединени американски щати, знаейки, че американският президент Доналд Тръмп може да наложи наказателни мита върху вноса на коли в Европейски Съюз, в случай че единният блок изчака прекомерно дълго.

Според днешната информация на Блумбърг главните проблематични точки включват ролята на климата и околната среда в предоставения на Европейска комисия мандат, като се има поради решението на Съединени американски щати да се отдръпна от Парижкото съглашение за климата, както и изясняване на това, какво ще значат тези договаряния за изоставеното от двете договарящи страни някогашно съглашение, известно като "Трансатлантическо партньорство за търговия и вложения " (TTIP), което изкара преди време хиляди протестиращи по улиците на Европа.

Проектът за мандат, квалифициран преди срещата на европейските посланици и забелязан от организация Блумбърг, удостоверява, че Европейски Съюз търси да подписва търговски съглашения единствено с страни, които са подписали Парижкото съглашение против изменението на климата, макар че Съединени американски щати се отдръпна от него по време на президентството на Доналд Тръмп.

Европейски Съюз се пробва да стартира търговски диалози със Съединени американски щати, с цел да покаже прогрес пред президента Тръмп в реализирането на политическо съглашение, което той реализира с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер през предишния юли, когато двамата реализираха няколкомесечно помирение. Това съглашение оказа помощ да се спре американската опасност от налагането на високи митнически цени за вноса на европейските коли и авточасти.

Оттогава насам обаче Вашингтон е отчаян от неналичието на прогрес, като посланикът на Съединени американски щати в Европейски Съюз Гордън Съндланд декларира в изявление през февруари, че "колкото повече управлението на Европейски Съюз играе играта на отсрочване, толкоз повече ние ще би трябвало да използваме лостове, с цел да преустройваме нашите връзки ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР