Правилните хранителни навици.ВегетарианствотоЗдравословно хранене не означава непременно лишаване от любимите

...
Правилните хранителни навици.ВегетарианствотоЗдравословно хранене не означава непременно лишаване от любимите
Коментари Харесай

Аюрведа храненето

Правилните хранителни привички.

Вегетарианството

Здравословно хранене не значи безусловно отнемане от обичаните вкусни блюда. Правилните хранителни привички могат да ни повдигнат до по-висшия усет на положителното в материалния свят (саттва-гуна), което се характеризира със успокоение, улегналост, познание, непорочност, задоволеност и благополучие. От нас просто се желае да изоставим нездравословните за тялото съставки и да ги сменяем с потребни. Така нашите сетива ще бъдат задоволени, без да се постанова да вредим на организмите си. Това е рецептата за реализиране на вътрешен баланс, който да ни изведе до съвършенството.

prasadam Саттва диетата  предлага вегетариански метод на хранене. Вегетарианството е в основата на ведическата просвета. Според Ведите, храната, приготвена от плътта на убитите животни препятства развиването на фините мозъчни тъкани, подпомагащи осъзнаването на Абсолюта. Ведическата просвета отрежда на индивида място на покровител на по-низшите типове, считани в тази традиция за негови братя. Принципът за ненасилие по отношение на другите живи същества (ахимса), разпространяван посредством вайшнавизма, будизма и други източни обичаи отвън рамките на Древна Индия, е в основата на ведическата формула за духовно издигане. Според закона за карма, потреблението на месо води до доста тежки последствия в този и идващите ни животи. Аюрведа ни учи, че вегетарианството е не просто основа на здравословния метод на живот, а и на благочестието – гаранция за добра карма и бърз нравствен прогрес.

Съвременната цивилизация постанова стандартите си на живите същества, попаднали в човешко тяло, още от зората на живота им. В последно време, митът за незаменимите аминокиселини последователно избледнява и все по-често ставаме очевидци на новаторското вегетарианско мислене. Техническият напредък постави завършек на епохата, в която неналичието на задоволително информация беше съществена причина за избора на не вегетариански метод на хранене. В днешно време, заливащата ни осведомителна вълна още веднъж даде на хората правото на личен избор. Вегетарианският метод на хранене , съгласно Аюрведа , има своите правила. Не се предлагат, да вземем за пример, хлябът и други сходни на него тестени произведения с квас, както и всички типове храни, учредени на ферментационни процеси. cookbook Ведическото кулинарно изкуство  ни предлага изключително вкусните и потребни чапати (вид индийски плоски хлебчета), паратхи (подобни на банички, печени на сач закуски), хачапури (питчици пълнени със сирене), самоси (пирожки с най-разнообразни сладки и солени плънки) и доста, доста други прелестни хлебни произведения без квас. Прекалената консумация на пикантни, надълбоко пържени, тежки и с изострен усет храни са считани от Аюрведа за препятстващи живота в саттва-гуна. Древната ведическа медицина ни предлага уравновесени храни, овкусени с ловко употребявани подправки, които сами по себе си са медикаменти от аптеката на природата.

Друг принцип от Аюрведа е да се употребява гхи (пречистено краве масло), както за подготвяне на храната, по този начин и за чисто лечебни цели. То има извънредно скъпи качества, които даже се ускоряват с времето. Съществуват антични аюрведически предписания за лекуване на разнообразни заболявания, в състава на които влиза 10 и повече годишно гхи, наречено пурана-гхи. То се смесва с разнообразни билки, с цел да сътвори удобна среда за тяхното приемане от организма. В античната ведическа традиция самото подготвяне на този млечен артикул се е считало за доста благочестива активност. Можете елементарно да получите гхи, загрявайки на слаб огън прясно краве масло в съд с двойно дъно. Обикновено 1 час е задоволителен, с цел да извършите гхи от 1 кг. масло. Необходима ви е решетеста лъжица, с която да обирате пяната, образуваща се на повърхността. Не би трябвало да оставяте маслото да завира. Постепенно то ще стане златисто и транспарантно до самото дъно. Това е античният способ за обособяване на белтъчините и другите спомагателни съставки, намиращи се в маслото. Те също са доста потребни за готвене, само че са нетрайни и би трябвало незабавно да се употребяват. Това е развой, посредством който получавате лой без каквито и да е примеси. Гхи е изцяло чисто и може да престои по този начин с години без да промени изключителните си качества. Най-подходящо е то да се пази чисто и да се съхранява на хладно, в компактно затворени глинени съдове.

Аюрведа ни поучава да не смесваме на едно хранене сурови плодове и зеленчуци, както и прясно и кисело мляко. Ежедневното приемане на задоволително количество чиста и прясна вода, за предпочитане не газирана, също е изключително значимо. Както знаете, бялата захар е считана от Аюрведа за изключително нездравословна и по тази причина на другите видове конституции се предлагат разнообразни типове нерафинирани различни подсладители като: захар от тръстика, фурми и други плодове, от някои типове зърнени храни, захарно цвекло, кленов сироп и така нататък

Хората от забързаното модерно общество не се интересуват задоволително от съставките на храните, които се купуват от магазина. Това е причина за консумация на храни с незадоволително ясно и потребно наличие. Аюрведа предлага всеки самичък да подготвя храната си, с цел да е сигурен в нейните качества, както и с цел да избегне вероятно нездравословно въздействие. Естествено, това не постоянно е допустимо, само че най-малко бихме могли да избегнем инерцията и деликатно да ревизираме питателните съставки, маркирани в наличието върху етикетите. Всеки, който не е осведомен от близо с тази информация, ще бъде откровено изумен да научи от какви източници се добиват доста от оцветителите, стабилизаторите и други сходни спомагателни съставки на храните и козметичните артикули от нашия обичай. Голяма част от другите „ Е ” номера, както и доста други на пръв взор безобидно звучащи неразбираеми научни наименования, маркирани върху другите етикети, съставляват добавки, извличани от костите, очите, крилата, плацентата и стомасите на убити животни и инсекти.

Автор: Даниела Генова (Чандраканти)

 //www.ayurvedabg.com/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР