Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би

...
Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би
Коментари Харесай

Психично болни пациенти са заключвани с катинари за леглата

Практики в заведенията за психологично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително отнасяне, което неотложно би трябвало да бъде спряно. Това установи комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа при инспекция в България, извършена през август 2020 година

Лошо отношение, голям дефицит на личен състав, неприемливо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от отчета на комитета, огласен през днешния ден. Комитетът отбелязва, че дългогодишните му рекомендации за лекуването и изискванията в тези заведения не са отразени от управляващите в България.

Докладът е написан, откакто през август 2020 година делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници -  " Св. Иван Рилски "  в София, в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Делегацията е посетила и домовете за обществени грижи за хора с умствена назадничавост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психологични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).

На всички места настанените се оплакват, че са измъчвани от личния състав , че санитарите се държат жестоко с тях, че биват бутани, ритани и дори удряни с пръчки. Охранителите в Куделин и Говежда носят и от време на време употребяват против живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на личния състав и в трите заведения за обществени грижи.

Колкото до изискванията на живот, комитетът отбелязва, че е са правени поправки и в трите психиатрични клиники. И изискванията са се подобрили изключително в Царев брод и в Бяла в съпоставяне с 2006 година Въпреки това има какво още да се желае и при битовите условия и при личния състав. При обществени домове в Самуил се обезпечават приемливи условия на живеещите там и даже в доста от стаите има хигиеничен възел, само че в Куделин и Говежда са нужни значителни подобрения.

И в трите посетени лечебни заведения проверяващите са установили несъответстващ и постоянно извънредно непълен личен състав. Съвсем незадоволителни на брой, с цел да отговорят на потребностите на хората, са чиновниците, които са мултидисциплинарни експерти.  " За страдание констатациите от визитата през 2020 година сочат, че българските управляващи към момента не съумяват да схванат напълно какъв брой е значимо да има съответен брой чиновници и че би трябвало да работят уверено, с цел да отстранят този проблем ", споделя комитетът. И добавя, че " непрекъснатият дефицит на личен състав основава усещането, че в Министерството на здравеопазването грижите за психологичното здраве не се правят оценка задоволително и явно би трябвало да им се даде приоритет ".

И в обществените домове броят на медицинските сестри и санитарите е изцяло непълен. Изглежда заради ниските заплати и компликациите при привличането и задържането на личен състав за работа в тези отдалечени места, равнището на личния състав, изключително на санитарите, е неприятно. Това, в композиция с несъответстващо образование и контрол, безспорно увеличава риска от малтретиране на настанените .

Във всички посетени лечебни заведения се употребяват средства за задържане и изолиране, които не са в сходство със стандартите на Съвета на Европа. За механичното задържане на пациентите се употребяват извънредно несъответствуващи средства, които предизвикват болежка. Проверката е попаднала на най-тревожна обстановка в Царев брод, където макар съществуването на естествени подплатени предпазни колани, пациентите са връзвани в леглата с железни вериги за китките и глезените, и заключвани с катинари, постоянно в продължение на дни.

Настанените в Куделин също споделят за потребление на сходно съоръжение. А вериги и катинари като описаните от живеещите в дома, са открити в офиса на личния състав. 

Сериозни рецензии има и към режима и лекуването на пациентите с психиатрични проблеми. Атмосферата в доста от отделенията и в трите посетени лечебни заведения е потискаща. Там пациентите не се терапевтират, а се управляват и санкционират. Лечението е най-вече с медикаменти. Много пациенти нямат достъп до извършения навън. Освен това редица пациенти, които не са сложени под забраняване, и сами са се съгласили да бъдат приети в болница, свидетелстват, че желаят да си тръгнат, само че не им е разрешено. По този метод те са де факто арестувани , написа в отчета на комитета.

Докладът се стопира и на пандемията, която е сериозен риск за настанените в тези заведения. Комитетът предлага на българските управляващи да разработят тактика за реакция в пандемията за домовете и психиатричните лечебни заведения, както и да преразгледат цялостната възбрана за визити на пациенти в психиатричните лечебни заведения и да подсигуряват визити при безвредни условия. Комитетът предлага да се обърне съществено внимание на опцията страната да финансира постоянно PCR тестване на целия личен състав и на настанените.

" Подходът на българските управляващи за обезпечаване единствено на храна три пъти дневно и покрив над главата в тези заведения е извънредно непълен и явно би трябвало незабавно да бъде преразгледан ", написа комитетът. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР