-Повишена безопасност и още по-добро дигитално потребителско изживяване • Новият “Hybrid

...
-Повишена безопасност и още по-добро дигитално потребителско изживяване •	Новият “Hybrid
Коментари Харесай

Новият Yaris представя разширена хибридна гама

-Повишена сигурност и още по-добро цифрово потребителско преживяване

• Новият “Hybrid 130 ” показва пето потомство хибридна технология и предлага по-бързо ускоряване и повече наслаждение от шофирането наред със съществуващата версия „ Hybrid 115 “
• Новото издание Premiere Edition и версиите GR SPORT ще включват “Hybrid 130 ” като общоприетоо съоръжение
• Нови и усъвършенствани системи за сигурност и асистенция на лидера Toyota T- Mate, в това число и най-новите функционалности Toyota Safety Sense
• Подобрено цифрово потребителско преживяване с напълно нови цифрови показания на арматурното табло, Toyota Smart Connect с най-големите в класа екрани и нов цифров ключ, употребяващ смарт телефон приложение
• Премиерно издание Yaris Premiere Edition с цялостно съоръжение и извънредно двуцветно осъществяване на външното лаково покритие Neptune Blue

Днес Toyota афишира редица усъвършенствания и допълнения, ориентирани към по-нататъшното рационализиране на продуктовата гама на Yaris Hybrid хечбек и усилване на пазарните позиции на модела, който през годините се потвърди като извънреден триумф за марката.

Внушителната гама от ограничения за възстановяване на динамичните характерности, сигурността и дизайна ще подсигуряват на модела водещи качества и характерности в извънредно оспорвания B-сегмент от европейския авто пазар.

Наред с повишението на мощността и динамичните характерности на хибридното електрическо задвижване, експертите на Toyota показват и напълно ново цифрово измерение на автомобила, както и още по-голям избор и още по-богата палитра от усъвършенствани системи за дейна сигурност и асистенция на лидера. Изключително богатото съоръжение на модела включва цифрови показания на контролните принадлежности пред лидера с опция за персонализиране, по-мощна и интуитивна мултимедийна система, удобна и постоянна информационна съгласуваност и за първи път - цифров ключ с хендсфрий функционалност за достъп и пускане на автомобила.

Произведен в Европа и предопределен за европейските клиенти на марката, новият Yaris ще затвърди дългогодишната известност на модела в региона на нововъведенията и отличните характерности във връзка с дизайна и технологиите в класа на дребните коли.

ПОВЕЧЕ МОЩНОСТ И ПОВЕЧЕ УДОВОЛСТВИЕ ОТ ШОФИРАНЕТО
Най-новите промени и актуализации на цялостно хибридното електрическо задвижване на Yaris са основен фактор за възстановяване на значимите и привлекателни за потребителите качества на модела, осигурявайки както по-висока мощност и динамичност, по този начин и по-завадяващо и прелестно чувство при шофиране. Тези качества ще стават все по-важни за бъдещите клиенти от B-сегмента и изключително за тези, които желаят да преминат към по-нисък клас в избора си на нов автомобил. При новия Yaris клиентите към този момент ще могат да избират сред две хибридни задвижвания, които да отговорят съвършено на техните потребности и ще продължат да се употребяват от водещите в класа екологични характерности на Yaris.

Още със своя пазарен дебют 1,5-литровият мотор получи доста позитивни мнения както от медиите, по този начин и от потребителите за своя извънредно невисок разход на гориво и равнища на излъчванията, както и за опцията за по-продължително придвижване и по-голям пробег в напълно електрически (EV) режим. Чрез внедряването на „ transaxle ” задвижването от най-новото, пето потомство на водещата на пазара хибридна електрическа технология на Toyota, моделът към този момент е в положение да предложи по-висока мощ и въртящ миг, както и доста повече наслаждение от шофирането.

Новото „ transaxle ” задвижване с по-голям и по-мощен електромотор-генератор и обновлението на софтуера и хардуера на ръководещия блок на силовата електроника PCU (power control unit) са довели до повишение на общата систематична мощ с 12% - от 116 к.с./85 кВт на 130 к.с./96 кВт (по DIN). Налице е и доста нарастване на въртящия миг, като оптималният въртящ миг на електрическия елемент MG2 е повишен с 30% в целия оборотен диапазон и към този момент е 185 Нм вместо досегашните 141 Нм.

На процедура тези усъвършенствани характерности водят до доста по-бързо ускоряване освен в спринта от 0 до 100 км/ч, само че и в доста по-важното за динамичното чувство при шофиране ускоряване при маневри за изпреварване. Времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч (9,2 секунди) е понижено с половин секунда, а нарасналите динамични благоприятни условия са понижили времето за ускоряване от 80 до 120 км/ч до 7,5 секунди. Още по-важно е, че тези преимущества са обезпечени единствено със непретенциозно повишение на излъчванията на CO2 и Yaris резервира своето място на най-хубавия в своя клас в това отношение с равнища на въглеродните излъчвания от едвам 96-116 г/км.

Разбира се, нарастването на мощността е единствено част от цялата картина – доста по-важно и по-различно при новия модел е чувството за динамичност, което получава лидерът. С увеличението на въртящия миг в целия оборотен диапазон на мотора, удоволствието от шофирането става по-силно, реакциите по-бързи, а чувството за динамичност на пътя – още по-добро.
Хибридното електрическо задвижване е решителен фактор за избора на хората, които се насочват към покупката на Yaris. С прибавянето на нарасналите динамични характерности към одобрената композиция от качества на модела, неговата прелест за потребителите ще продължи да пораства – шофирането на Yaris ще стане още по-плавно и пъргаво в града и още по-балансирано и решително на дълги дистанции.
С прибавянето в гамата на новия Yaris на опцията за „ двоен хибриден ” избор на задвижване, клиентите могат да избират сред „ Hybrid 115 “ и одобрената хибридна система за задвижване на Yaris с най-хубавите в класа екологични характерности или да се насочат към новото, по-мощно хибридно задвижване на „ Hybrid 130 “, което обезпечава по-високи динамични индикатори и в същото време резервира своето екологично водачество в сегмента. Числото „ 130 “ идва от равнището на мощността, увеличена до 130 к.с./96 кВт (по DIN).
Всички осъществявания на Yaris Premiere Edition и GR SPORT ще бъдат оборудвани общоприетоо с „ Hybrid 130 “, а на някои пазари в Европа по мощната версия на задвижването ще се предлага с по-висок вид „ High grade ”1.

TOYOTA T-MATE ПРАВИ ШОФИРАНЕТО ПО-БЕЗОПАСНО И ПО-ЛЕКО
Със своето изключително богато съоръжение със системи за дейна и пасивна сигурност, както и с изключителната градивна сигурност и резистентност на каросерията, настоящото потомство на Yaris постоянно се е стремяло да бъде най-сигурният и безвреден дребен автомобил в света. В новия Yaris Toyota показва спомагателни и усъвършенствани функционалности за сигурност, с цел да укрепи още по-стабилно водещата позиция на Yaris в тази сфера.
Усъвършенстваните функционалности са систематизирани под названието Toyota T-Mate и целят да създадат новия модел още по-безопасен и по-лесен за шофиране и паркиране. В новия Yaris тези функционалности са по-ефективни от когато и да било преди, добавяйки спомагателни и усъвършенствани благоприятни условия, измежду които и най-новото потомство системи за асистенция на лидера Toyota Safety Sense.

В осъществяване на своята задача за попречване на пътнотранспортните катастрофи, Toyota показва в общоприетото съоръжение на новия Yaris редица усъвършенствани софтуерни функционалности, които при останалите представители на B-сегмента постоянно се оферират единствено като в допълнение съоръжение или изобщо липсват.

Безжични OTA (Over-the-air) софтуерни актуализации
Благодарение на новата мултимедийна система и на модула за продан на данни DCM (data communications module), Toyota обезпечава още по-голямо улеснение и еластичност посредством безжичния способ за софтуерна актуализация ОТА (оver-the-air). По този метод в бъдеще системите в състава на Toyota Safety Sense и мултимедийните функционалности могат да бъдат надграждани незабелязано за потребителя без нужда от визити на сервизните центрове. Изтеглянето на допълненията и актуализациите на софтуера може да се прави по време на придвижване на автомобила, а инсталирането им се реализира когато е комфортно за притежателя.

Система за превантивно попречване на конфликт PCS (Pre-Collision System)
Използването на нова камера и радарен датчик със доста по-далечен и по-широк обсег на сканиране дава опция за доста увеличение на зоната за разкриване на опасности за настъпване на катастрофи на пътя. Така да вземем за пример, системата за превантивно попречване на конфликт PCS (Pre-Collision System) към този момент може да разпознае евентуалния риск от насрещен удар с повече разнообразни обекти и транспортни средства по пътя пред автомобила, в това число пешеходци, велосипедисти, а към този момент и мотоциклети.

Функция за угнетяване на ускорението АS (Acceleration Suppression)
Функцията за угнетяване на ускорението АS е ново допълнение към гамата от системи за сигурност Toyota Safety Sense. Тя се задейства автоматизирано в случаите на открит риск от конфликт с движещо се начело транспортно средство, за потисне възможни внезапни ускорения.

Проактивна асистенция на лидера PDA (Proactive Driving Assist)
Проактивната асистенция на лидера PDA е друга нова функционалност, предопределена да спомогне за отбягване на нормалните опасности при шофиране при ниска скорост. Функцията за подкрепяне на лидера при понижаване на скоростта DA (Deceleration Assist) подсигурява гладко закъснение при лишаване на газта, за базопасно понижаване на скоростта при доближаване до по-бавно транспортно средство начело или при влизане в завой. Вторият детайл от PDA e функционалността за асистенция на ръководството SA (Steering Assist), която разпознава завоите по маршрута на автомобила и контролира действието на сервоуправлението, с цел да подкрепи лидера в осъществяването на по-плавен и постоянен завой.

Система за спешно прекъсване по време на шофиране EDSS (Emergency Driving Stop System)
Новата система за спешно прекъсване в режим на шофиране EDSS) е предопределена да окаже подпомагане на лидера при положение на неразположение или неправоспособност. Ако при включен помощник за поддържане на лентата за придвижване LTA (Lane Trace Assist) системата откри, че лидерът не подхваща никакви дейности (завиване, прекъсване или ускорение) за избран интервал от време, тя ще подаде сигнален сигнал. Ако лидерът не реагира, автомобилът ще понижи гладко до прекъсване, ще включи спешните светлини и ще отключи вратите.

Асистент за безвредно овакантяване на автомобила SEA (Safe Exit Assist)
Toyota T-Mate обезпечава отбрана и в случаите, в които автомобилът е неподвижен. С включения в спомагателното съоръжение помощник за безвредно овакантяване на автомобила SEA (Safe Exit Assist), системата предизвестява със светлинен и звуков сигнал за приближаващи откъм гърба транспортни средства и велосипедисти и по този начин оказва помощ да се предотврати неволното отваряне на врата по пътя им. Системата за увещание за наличие на задните места RSRS (Rear Seat Reminder System) на собствен ред предизвестява лидера посредством образни и звукови сигнали, в случай че на задните места към момента има деца или домашни любимци, спомагайки за отбягване на риска от произшествия в паркиран на слънце със затворени прозорци автомобил.

Адаптивен круз надзор ACC (Adaptive Cruise Control)
Към адаптивния круиз надзор АСС (Adaptive Cruise Control) са добавени нови функционалности, позволяващи по-безопасно изпреварване – асистентът за попречване на изпреварване OPS (Overtake Prevention Support) спомага за отбягване на риска от несъзнателно изпреварване от неверната страна на автомобила начело, до момента в който функционалността за превантивно понижаване на скоростта, обвързвана с индикацията за подаден мигач (Preliminary Deceleration/Turn Signal Linked Control) оказва помощ на лидера да се включи в придвижването с подобаваща скорост и на безвредна отдалеченост от другите транспортни средства.

Функцията за поддържане на лентата LTA (Lane Trace Assist)
Предупреждението за овакантяване на лентата LDA (Lane Departure Alert) към този момент разпознава обстановките, в които лидерът напуща лентата в опит да избегне някакво затруднение (пешеходец или други участници в движението) и краткотрайно анулира подаването на предизвестие за овакантяване на лентата. Функцията за поддържане на лентата LTA (Lane Trace Assist) също е усъвършенствана, тъй че ръководството на автомобила да основава по-естествено чувство. Действието на асистента за различаване на пътните знаци RSA (Road Sign Assist) е усъвършенствано и към този момент е задоволително едно допиране на ограничителя на скоростта, с цел да се приведе настоящата скорост в сходство с условието на пътните знаци.

НОВО ДИГИТАЛНО ПОТРЕБИТЕЛСКО ИЗЖИВЯВАНЕ
При новия Yaris Toyota държи да предложи и най-хубавото в неговия клас, изцяло ново цифрово потребителско преживяване. Оборудването на модела в тази тенденция включва както блока на контролните принадлежности пред лидера с цифрови показания и опция за персонализирани настройки, по този начин и по-бърза и по-мощна мултимедийна система с разширена функционалност. Екраните на арматурното табло са два – според от равнището на съоръжение с диагонал 7 или 12,3-инча за блока на контролните принадлежности и с диагонал 9 или 10,5 инча за екрана на мултимедийната система. По отношение на размерите това ще бъдат водещите в класа оферти все още на премиерата на новия модел.

12,3-инчовият цифров блок на контролните принадлежности показва циферблатите, информацията и графичните изображения с доста висока разграничителна дарба, с цел да подсигурява отлична видимост и четливост при всички равнища на околното осветяване. Графичното им оформление може да се персонализира, с цел да отговори на настроението на лидера и атмосферата на пътуването в границите на до четири режима - Smart, Casual, Sporty и Tough. Седеминчовата версия е общоприета при равнището на съоръжение Mid+, до момента в който 12,3-инчовата е част от оборудването на равнищата High, GR SPORT и Premiere Edition.

Новата за Yaris мултимедийна система Toyota Smart Connect има по-интуитивен интерфейс с по-бързи реакции и включва общоприетоо навигационна система с непрекъсната съгласуваност с облака, която подсигурява, че планирането на маршрута ще бъде постоянно съобразено с настоящата информация за маршрута, пътнотранспортната конюнктура и възможни произлизащи от нея закъснения в графика.

Системата извежда ръководството с глас на доста по-високо равнище със включването на функционалността за гласово различаване и гласовия помощник „ Hey Toyota “, които са в положение да схващат естествена тирада с повече разговорни изречения. Така да вземем за пример, можете просто да кажете „ Hey Toyota, студено ми е “ и системата ще промени независимо съответните настройки на температурата на климатичната апаратура.
Възможността за елементарно свързване е измежду главните цели на актуалните консуматори и по тази причина новият Yaris предлага опция за безжична смарт телефон интеграция както посредством Apple CarPlay, по този начин и с Android Auto. И сходно на системите за сигурност в гамата на Toyota Safety Sense, софтуерната актуализация и новите функционалности за мултимедийната система могат да се одобряват с безжична връзка с транспорт на данни по мобилната мрежа без нужда от спомагателни визити на сервизните центрове.

ЛЕСЕН ДОСТЪП СЪС ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ДИГИТАЛЕН КЛЮЧ
Дигиталната промяна на новия Yaris включва и първия предлаган за този модел образован цифров ключ. Това улеснение е обвързвано с приложението MyT и може да обезпечи достъп до автомобила на до петима консуматори посредством техните смарт телефони. Функцията представлава извънредно допълнение към комфорта, с което потребителите могат да заключват, отключват или започват автомобила без да се постанова да изваждат телефона от чантата или от джоба си.
Тази нова функционалност уголемява в допълнение функционалността на смарт телефон приложението MyT, която към този момент включва отдалечено заключване/отключване на вратите и багажника, ръководство на климатичната апаратура и активиране на спешните светлини за по-лесно различаване на автомобила в претъпкан паркинг.
Дигиталният ключ е съчетаем както с мобилни устройства на Apple, по този начин и с такива с операционна система Android, а едногодишният проект за абонамент е включен общоприетоо в покупната цена на автомобила в равнището на съоръжение Premiere Edition и като спомагателна опция при GR SPORT и Mid.

ОСВЕЖЕНА СТИЛИСТИКА И СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ YARIS PREMIERE EDITION

При пазарния дебют на новия Yaris моделната гама ще включва специфичната премиерна версия Premiere Edition, която ще показва цялостната гама от нови функционалности на модела. Тя ще се предлага с ново двуцветно осъществяване на външното лаково покритие в специфичен наследник звук Neptune Blue с противоположен черен покрив и странични колони. Синята тематика се повтаря и в контрастните шевове на тапицериите на седалките и декоративни линии на арматурното табло и облицовките на вратите, както и в напълно новите 17-инчови черни алуминиеви колела с машинно полирана повърхнина. Специалното издание Premiere Edition ще се предлага и в двуцветни осъществявания в бяло Platinum Pearl White или сребристо Silver Metallic лаково покритие.
Нивата на съоръжение Mid и Mid+ на новия Yaris също се отличават с алуминиеви джанти с пет спици и нов дизайн - надлежно в сребриста или машинно обработена повърхнина. Тапицериите на седалките в интериора също са освежени с нова версия, а в гамата на Yaris ще бъде включен и нов цветови вид на външното лаково покритие в синьо Juniper Blue.
Иначе новият Yaris резервира своята мускулеста външност с напрегнати и пъргави линии на каросерията, които го отличават от другите модели в B-сегмента и му придават изпълено с сила и динамичност лъчение на непрекъснато придвижване. Спортният профил и пропорциите на модела се дължат на преимуществата на градивната платформа GA-B – при нея общата височина и дължина на каросерията са компактни, само че междуосието, както и предната и задната диря са много огромни, което придава чувство за постоянна стойка на пътя и основава отлични предпоставки за реализиране на пространно вътрешно пространство. Късите надвеси на каросерията също прибавят пъргава нотка в характера на Yaris в изискванията на градско придвижване и обезпечават отличен за тесните градски улици и места за паркиране дребен радиус на завой от едвам 5,2 метра (с 16-цолови колела).

Оформлението на интериора следва правилото “малкото е повече ”. Това е пространство с оптимално акуратен и изчистен дизайн, което с изключение на с чудесно чувство за материалите и осъществяването, прави усещане и с размерите и размерите си, съперничещи на моделите от по-високите автомобилни класове. Сред детайлите се открояват меките на досег панели на арматурното табло и филцовите вложки в панелите на вратите, необятната централна подпора начело, нискоразположената козирка над блока контролни принадлежности пред лидера, както и спортния волан с неговия комфортен дребен диаметър.

Новият Yaris от моделна година 2023
YARIS – ИСТОРИЯ, ИЗПЪЛНЕНА С ВИСОКИ ПОСТИЖЕНИЯ
Yaris е един от най-успешните модели в историята на Toyota, чиито размер на продажбите в международен мащаб надвиши границата от 10 милиона автомобила през 2023 година. Това достижение е ярка проява на триумфа на този дребен автомобил в осъществяването на даденото при премиерата му заричане да показа на пазара концепцията за „ огромния дребен “ в B-сегмента – стилен, уместен и доста необятен от вътрешната страна автомобил.
В началото на хилядолетието хечбек версията на Yaris от първото потомство бе отличена с купите „ Автомобил на годината ” както в Европа, по този начин и в Япония. Моделът бързо се трансформира в пример във връзка с динамичността и технологиите и беше първият автомобил в своя клас, който предложи хибридна електрическа система за задвижване от трето потомство. Постоянното рационализиране и дълбокото схващане на изменящите се желания и цели на клиентите изведоха и задържаха Yaris на върха в неговата област, а неувяхващата прелест и водещите в класа качества донесоха на настоящото четвърто потомство на модела още една влиятелна премия „ Автомобил на годината ” през 2021 година.
Еволюцията в развиването на Yaris докара до разширение на гамата от първичния хечбек вид до включването на настоящия стилен SUV модел Yaris Cross и спортната версия GR Yaris – незабравим със своята динамичност автомобил, създаден на основата на уменията и опита, насъбран в многократните победи на тима на Toyota GAZOO Racing в Световния рали шампионат.
Забележка: Всички данни за новия Yaris към момента подлежат на публична хомологация. Oкончателните механически данни и спецификации ще бъдат доказани все още на пазарната премиера на продукта.

*Източник: www.toyota.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР