Илиян Павлов – зам.-кмет на София: Създавайки алтернатива на придвижването

...
Илиян Павлов – зам.-кмет на София: Създавайки алтернатива на придвижването
Коментари Харесай

От днес започва трансформацията на ключови артерии в центъра на София

Илиян Павлов – зам.-кмет на София: Създавайки опция на напредването с коли, ще понижим трафика в центъра на столицата и ще освободим повече места за паркиране

От през днешния ден стартира трансформацията на някои от булевардите и улиците в центъра на София, което е един дълго предстоящ план, забавян към този момент от 10 години. Това съобщи заместник-кметът по превоз Илиян Павлов в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия “Денят стартира ”.

Предвижда се да бъде въведена нова организация на придвижването на бул. “Витоша “. Там велоалеите ще бъдат свалени от тротоарите, тъй като до момента имаше спор с пешеходците. Велоалеите ще са построени по нов метод, отделени от платното със здрави колчета. Ще има и платформи на спирките за градския превоз, с цел да се подсигурява оптималната пътна сигурност. Ще бъдат построени и две нови пешеходни пътеки.

По бул. " Патриарх Евтимий " също ще има велоалея, която свързва седем от съществуващите велоалеи. Ще има и БУС лента, която ще даде преимущество на градския превоз, който сега се движи със скорост от едвам 12 км/ч. “В момента булевардът се употребява на 100% от коли. Това, което ние вършим, е да се погрижим и за останалите участници в придвижването. ”, акцентира Илиян Павлов и добави, че създавайки опция на напредването с коли, т.е. на хората, които отиват на работа с кола в центъра на процедура се оказва помощ и на жителите, които живеят там, тъй като това ще понижи и трафика и ще освободи повече места за паркиране.

“Всички претенции на жителите са чути, планът е оптимално уравновесен, минимална е загубата на паркоместа. ” означи Павлов по отношение на терзанията на част от столичани, че реконструкцията на бул. „ Патриарх Евтимий “ ще докара до увеличение на казуса с неналичието на паркоместа. Той добави, че непрекъснато се търсят нови разновидности за паркиране.

“20 години не се строяха паркинги. Тази година заложихме много средства за построяването на нови. Ще се построят 3 буферни паркинга на трите линии на метрото. Те ще бъдат подготвени малко преди стартирането на станциите. За първи път имаме и бюджет за построяването на 15 монтажни паркинги в кварталите, което ще облекчи обстановката. “, добави Павлов.

Правилата за Синя зона в центъра са остарели и неефективни, означи още заместник-кметът по превоз. Дали ще се разшири зоната и в неделя е решение на Столичния общински съвет. “Всички хрумвания се разискват - в това число да бъдат обособени места за доставки, места за оставяне на деца пред детски градини. Аз ще бъда извънредно деен в тези диалози, само че има потребност да се реформира метода, по който се паркира. Най-вече за хората, които живеят в центъра. ”, съобщи Илиян Павлов.

Цената на билета изрично няма да се усилва, само че се вкарва по-сериозен надзор за пасажери, които пътуват без билет. “Това, върху което би трябвало да се работи, е по по-бърз, по-удобен градски превоз, с цел да можем да привличаме повече пасажери. ”, акцентира още Павлов.

*Източник: Столична община
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР