Поведението на управляващите по казуса с Лукойл Нефтохим“ и руския

...
Поведението на управляващите по казуса с Лукойл Нефтохим“ и руския
Коментари Харесай

След лупингите в НС: САЩ погледна към „Лукойл-Нефтохим”

Поведението на ръководещите по проблема с „ Лукойл Нефтохим “ и съветския нефт от ден на ден озадачава. ГЕРБ и Движение за права и свободи сякаш доста бързаха да затворят всички нефтени кранчета за доходи и облаги за Кремъл още от 1 януари, само че в последна сметка болшинството единомислещо одобри текстове, които удължават с месеци потреблението на съветски петрол и износа на създадени от него артикули.

Месеци наред вървяха разногласия от кой момент тъкмо България да забрани „ токсичния “ съветски нефт. Най-сетне бяха признати две дати – на 1 януари за артикули от съветски петрол и 3 март за самата суровина. Покрай датите обаче в последния миг неизвестно кои депутати промушиха изключения от възбраните, написа „ Сега ”.

Според мълниеносен разбор на Центъра за проучване на демокрацията тези „ разяснения “ в 12 без пет дават нови благоприятни условия на „ Лукойл “ да завоюва стотици милиони посредством българската рафинерия. Докато депутатите бързаха постепенно да забранят съветския петрол, бургаската рафинерия стремително е пълнила складовете с доставен от Русия „ Уралс “, сочат митническите данни.

Недоумение

Новината, че българските политици, които парадират, че са евроантлантици, отново шикалкавят с използването на глобите против Русия, бързо стигна оттатък океана.

В Съединени американски щати недоумяват какво тъкмо е приел нашият парламент и са се обърнали към посолството на България с молба да получат спомагателна информация за последните решения по отношение на нефтеното ембарго. Това излиза наяве от писмо, с което дипломатите ни във Вашингтон питат София какво да обяснят. Писмото е адресирано до Народното събрание, до държавното управление и до министерствата на енергетиката и на външните работи с молба за приемане на бързи инструкции. 

Реклама

От Комисията по външните работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати са попитали правилно ли е, че износът на горива, създадени от съветски нефт, ще продължи и след  31 декември, и в действителност ли няма да се ползва таванът от 60 $ за барел за съветския петрол, който ще се внася след Нова година, каквито известия се появиха, показват от българското посолство в писмото до София, с което „ Сега “ разполага.

„ Ако приемем, че „ Лукойл “ ще внесе към 3.5 милиона барела съветски петрол през първите два месеца на 2024 година, единствено от експортни такси компанията ще генерира 168 млн. $ спомагателни данъчни доходи от такси, пресмятат от ЦИД в разбора си за най-новите решения на Народно събрание. От изследователския център показват още, че евентуално от бургаската рафинерия още месеци ще се изнасят огромни количества нискооктанов бензин от съветски петрол, които ще се претрупват в намерено море, ще се смесват с висококтанови бензини и ще се продават по целия свят, като носят на „ Лукойл “ доходи от порядъка на 360 млн. $.

Отделно при неналичието на ценови таван в България ще се внася безценен съветски нефт. Както се разбра наскоро, при цени на интернационалните пазари към 75 $ за барел бургаската рафинерия е купувала „ Уралс “ на цени над 80 $. Това изяснява и за какво у нас цените на горивата не понижиха доста макар ниските котировки на на суровия нефт на международните пазари. А задачата на дерогацията – краткотрайното позволение на Европейска комисия България да не ползва възбраната за съветски петрол, бе българите да имат на ниска цена бензин и дизел.

Сметки

Управляващите се пробваха да опровергаят обвиняванията, че са отворили нови малки врати за облаги на съветската „ Лукойл “ и за пълнене на съветския бюджет, само че не са по никакъв начин безапелационни.

„ Какви „ малки врати “ има? Износът се не разрешава от 1 януари. Единственото, което може да се изнесе, е това, което е вкарано като недопечен нефт в страната към 31 декември, да бъде модифицирано и изнесено, дори не знам дали за нискооктанов бензин или нещо друго. Където имаме количества нефт, те са засичат към 31 декември и завършва “, бе коментарът на финансовия министър Асен Василев.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев повтори думите на министъра, показвайки, че е подразнен от подозренията за решения в интерес на „ Лукойл “:  „ Сяда някой в кабинет, пресмята и споделя, че има „ малки врати “. Няма. Всичко е сметнато  – на 31 декември Агенция „ Митници “ ще направи проверка. И това, което е останало в баките, ще бъде разказано и ще бъде позволено от него да се изнесе единствено това, което не може да се продаде на вътрешния пазар и би задръстило екологично страната. Нито лев, нито литър, нищо повече! “

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР