Поведението на Илон Мъск в социалните мрежи понякога скандализира, но

...
Поведението на Илон Мъск в социалните мрежи понякога скандализира, но
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Работи ли Старлинк в Украйна?

Поведението на Илон Мъск в обществените мрежи от време на време скандализира, само че от време на време е по-добре да гледаме индивида в ръцете по какъв начин работи, вместо да го слушаме какво приказва. Спътниковата система “Старлинк ” се оказа незаменима за украинските бойци, само че през последните няколко дни се популяризират злонамерени известия за нейната функционалност на фронта. В тази публикация ще потърсим какви са обстоятелствата.

Не е изненадващо, че Илон Мъск е ненавиждан измежду избрани деятели, които от своя страна популяризират непроверени клюки за “Старлинк ” без да имат нужната техническа просветеност да го вършат и без да са се допитали до специалист по тематиката. Съществена част от тези деятели са откровено загрижени за неравенствата и се трудят неуморно светът да стане по-добро място. И щеше да бъде доста хубаво, в случай че те изказваха мнения единствено по въпросите за обществена правдивост, по които са готови, вместо по тематики, които не схващат. Същото, несъмнено, се отнася и за всички нас. Включително и за Илон Мъск, когато разяснява тематики като ковид или геополитиката в Украйна, по които не е чел задоволително.

И по този начин, работи ли “Старлинк в Украйна? Преди да си отговорим на този въпрос, да разгледаме по-общия въпрос…

Системата “Старлинк ” се състои от общо три детайла: спътници, наземни станции и потребителски терминали. На страниците на КОСМОС БГ отбелязвам постоянно полетите на спътниците, като понастоящем в орбита работят над 3 000 спътника от групировката. Но те са единствено част от общата система. За да работи “Старлинк ” са нужни също по този начин наземни станции, които реализират връзката сред системата и останалата част от Глобалната мрежа, както и терминали за потребителите. Ролята на спътниците е да свържат потребителските терминали с наземните станции и по този начин потребителите да имат достъп до интернет. В началото на нейната употреба мрежата “Старлинк ” бе несъвършена, защото, с цел да може тя да работи, потребителят и наземната станция трябваше да са по едно и също време в обсега на даден сателит. Модерните спътници “Старлинк ” обаче могат да споделят между тях с лазери и по този метод да си трансферират данни, което разрешава на потребителите да употребяват мрежата даже и да са надалеч от наземните станции.

Нека да обърнем внимание на потребителския терминал. За да може той да се свърже с неестествен сателит, би трябвало да знае местоположението и ориентацията си. Местоположението, да вземем за пример, може да се откри чрез GPS. Ето за какво “Старлинк ” е наличен в избрани страни като Украйна и е недосегаем в други като Русия – терминалът просто няма да се свърже със спътника, в случай че се намира на място, където не му е разрешено да го прави. Това се назовава геозониране.

“Старлинк ” има право да работи в интернационално приетите граници на Украйна. Но по искане на украинското държавно управление (източник: NSF) мрежата работи съгласно разширено геозониране, с цел да бъде попречено на терминалите да попаднат в съветски ръце и да се употребяват за геополитическите цели на Русия. Ето за какво “Старлинк ” би работил единствено на териториите, следени от Украйна, а не на тези, следени от Русия.

През последните дни обаче украинската войска напредва извънредно бързо – толкоз бързо, че управлението на “Старлинк ” няма техническо време да навакса и да приспособява геозонирането. Именно заради тази причина от време на време терминалите (а не спътниците!) стопират да действат, тъй като са попаднали на територия, която системата неправилно възприема към момента за съветска.

И това не се случва на всички места. Журналистът Кристофър Милър е приказвал както с бойци, които оповестяват, че терминалите им работят безпроблемно, по този начин и с такива, които рапортуват, че не работят.

“Моля ви, не се подвеждайте по подправени вести ”, написа журналистката Ива Фокс от уеб страницата Tesmanian, която е с украински генезис и е избягала, с цел да избави живота си. “Старлинк не прекъсва услугата си за украинските бойци. Както нормално се случва, има механически компликации, които би трябвало да се разрешат от експертите ”.

Допълнителна информация по какъв начин “Старлинк ” оказва помощ на Украйна можете да прочетете на уеб страницата Teslarati на този линк.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР