Повечето случаи на убийства в Мексико остават неразкрити, защото престъпните

...
Повечето случаи на убийства в Мексико остават неразкрити, защото престъпните
Коментари Харесай

Страната, в която 90% от убийствата остават неразкрити

Повечето случаи на убийства в Мексико остават неразкрити, тъй като незаконните мрежи са инфилтрирали властта и прокуратурата. Това поражда безотговорност и климат на боязън измежду хората. Много от жертвите са публицисти.

Роберто Толедо получавал смъртни закани месеци наред. Дори бил признат в специфична стратегия за отбрана на публицисти. Въпреки това не остава жив. Застрелян е на 31 януари, до момента в който отивал на изявление.

На 10 януари Хосе Луис Гамбоа Аренас, основател на новинарски блог във Веракрус, също бе погубен. Точно седмица преди този момент сходна трагична орис сполетя и фотожурналистката Маргарито Мартинес. А пет дни по-късно нейната колежка Лорден Малдонадо стана четвъртият публицист в Мексико, изгубил живота си единствено от началото на тази година до момента.

Безнаказаност за нарушителите

От години Мексико е най-опасната страна за публицисти съгласно класацията на “Репортери без граници”. В Мексико проблем не е единствено предварителната защита, само че и делът на разкритите закононарушения.

Според държавния секретар Енсинас, от декември 2018 година, когато Лопес Обрадор встъпи в служба, 90 % от убийствата на публицисти и правозащитници са останали ненаказани.

Безнаказаността за нарушителите в Мексико е систематичен проблем от десетилетия, споделят специалисти. В показателя за съществуване на правови правила на World Justice Project за 2021 година Мексико се подрежда на 113 място от общо 139 страни. В Латинска Америка на по-ниска позиция са единствено Хондурас, Боливия, Никарагуа, Венецуела и Хаити.

Повечето досегашни опити за промени бяха забавени и разводнени. Някои ограничения - като въвеждането на самостоятелна основна прокуратура - бяха непосредствено саботирани от президента.

Проблемите са структурни и дълбоки

„ Отделните промени, колкото и добре да са замислени, не могат да поправят проблемите в системата “, предизвестява пред Дъждовни води Химена Угарте от Мексиканския институт за човешки права и народна власт. Угарте вижда два кардинални казуса в наказателното гонене. „ Местните прокуратури, където множеството случаи на убийства потъват, не са подготвени за профилирани следствия на проведената престъпност “, споделя тя. Това в последна сметка подхранва безнаказаността и основава “климат на страх” измежду публицистите и популацията.

В Мексико няма политическа воля това да се промени, споделя правозащитникът Майкъл Чембърлин. “Прокуратурата, сходно на доста локални и щатски управляващи, е инфилтрирана от незаконни мрежи”, изяснява той. Така обособени нарушители попадат зад решетките, само че мафиотските структури, които стоят зад тях, остават необезпокоявани.

Друг основен проблем е въздействието на военните, което стартира да нараства още от началото на войната сред наркокартелите в Мексико през 2006 година. „ Това е още по-притеснително, защото през днешния ден военните поемат доста цивилен функционалности отвън сигурността”, споделя Чембърлин. Експертът засяга решението на Лопес Обрадор да разпореди на военните построяването на летища, железопътни линии, банкови клонове, разпределението на газ и стопанисването на горите.

Експертите се надяват на помощ извън

И двамата специалисти считат, че е малко евентуално казусът да бъде решен с вътрешни промени. „ От години ние безрезултатно призоваваме за интернационална комисия против безнаказаността - като тази в Гватемала, която да е под управлението на Организация на обединените нации или на различен самостоятелен механизъм в границите на преходното правораздаване “, споделя Угарте. Чембърлин се надява, че натискът от гражданското общество и от основни партньорски страни като Съединени американски щати въпреки всичко би могъл да окаже известно влияние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР