Повечето от откритите сцени в София са правени през 50-те

...
Повечето от откритите сцени в София са правени през 50-те
Коментари Харесай

Агора дизайн семинар - открити пространства за култура

„ Повечето от откритите подиуми в София са правени през 50-те и 60-те и съставляват платформа, от която да се приказва на масите. Те не дават опция за други способи на другарство сред аудитория и актьори, а изкуството се е трансформирало доста от този момент. “

„ Не е задоволително да направиш една хубава сцена, в случай че я оставиш сама на себе си. Без ръководство и смислена стратегия тя е обречена на съсипия. “

Това са част от мненията на участниците, които се включиха в интерактивния семинар по план АГОРА с фокус върху откритите пространства за просвета. Той се организира на 28-ми септември в две елементи. Събитието събра над 30 участници от локалната власт, самостоятелния културен бранш, представители на университетския бранш и бизнеса.

Първата част от семинара бе отделена за провеждането на ФОТОГЛАС под формата на проведени разходки на авансово избрани открити пространства за просвета на територията на столицата. Участниците посетиха местата и документираха настоящето им положение посредством цифрови фотоси. Целта на ФОТОГЛАС бе да се разпознават както местата, които имат належаща потребност от усъвършенстване, по този начин и тези, които могат да се употребяват като добър образец.

По време на същинската част на семинара бяха показани положителни образци за открити подиуми от други елементи на Европа и света. Всички участници споделиха усещанията си за посетените по-рано обекти посредством попълване на интерактивна онлайн анкета в действително време и предложиха разнообразни ограничения за подобрението им по време на оживена полемика.



Според участниците измежду най-важните фактори за възстановяване функционалността на пространствата са предвиждането на методите за използването им в близко бъдеще, положителното им консолидиране в локалния нюанс и лесните и ясни условия за потреблението им.

Интересно предложение за баланс сред качествена художествена стратегия и ангажиране на локалната общественост бе провеждането на резиденции на артистите в съответния квартал. Освен това, участниците идентифицираха краткотрайните и преместваеми подиуми като добра опция на спомагателното застрояване и стигнаха до консенсус, че включването на студентски общности в разнообразни стажове и креативен разработки би бил измежду ефикасните подходи за облагородяването на пространствата.

Този семинар е първият от три семинара, резултатите от които ще доведат до сформиране на проект за деяние за реновиране на пространства за просвета.

Проектът АГОРА се извършва по стратегия ИНТЕРРЕГ Дунав и се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).

Повече за плана и идните действия можете да научите на  и 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР