Повечето лекарства имат потенциални странични ефекти, за които трябва да

...
Повечето лекарства имат потенциални странични ефекти, за които трябва да
Коментари Харесай

7 храни и лекарства, които никога да не смесвате

Повечето медикаменти имат евентуални странични резултати, за които би трябвало да внимавате, само че знаете ли, че има и доста храни от всекидневието ни, които също провокират непредвидени реакции, когато си взаимодействат с тях?

Тук не става дума за нездравословна храна, а за артикули, които нормално биха били доста положителни за вас, само че просто не взаимодействат добре с някои лекове. Разбира се, първо говорете с вашия доктор дали информацията по-долу се отнася за вас. Винаги е по-добре да се консултирате с експерт, преди да предприемете огромни промени в диетата си!

1. Ако приемате медикаменти за холестерола…
…избягвайте грейпфрут и сок от грейпфрут

Според Американската администрация по храните и медикаментите, грейпфрутът може да повлияе на скоростта, с която медикаментите за холестерола се преработват от черния дроб. Сокът от грейпфрут покачва усвояването на лекарството в кръвта, и до по-висока централизация на статин, а това може да усили риска от увреждане на черния дроб и бъбречна непълнота. Като цяло избягвайте приема на този плод в композиция с каквито и да било медикаменти.

 bananas

2. Ако приемате медикаменти кръвното налягане…
…избягвайте бананите

Лекарствата, които се предписани при хипертония, спомагат увеличението на количеството калий в организма. Бананите са богат източник на калий и приемът на огромни количества в комбиниране с медикаменти за хипертония може да докара до затруднения като сърцетуптене и неточен сърдечен темп.

3. Ако приемате медикаменти за сърдечна недостатъчност…
…избягвайте черно женско биле

Черното женско биле съдържа съединяване, наречено глициризинът, което може да провокира спад равнищата на калий в организма. Когато това се случи, хората със сърдечни затруднения, изключително тези, които одобряват медикаменти за сърдечна непълнота, могат да усетят унесеност, да се увеличи кръвното им налягане, да се наруши вярната функционалност на сърдечния темп и даже да се стигне до сърдечна непълнота.

4. Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта…
…избягвайте спанак

Спанакът и други зеленчуци като броколи и зеле съдържат витамин К, който може да понижи действието на медикаментите за разреждане на кръвта и да ги направи по-малко ефикасни. Тези медикаменти са предопределени да инхибират действието на витамин К (което е належащо за вярното съсирване на кръвта) в тялото. Ако продължите да консумирате храни, които са богати източници на витамин К, ще се наложи да започнете да увеличите дозата, с цел да работи лекарството.

 milk

5. Ако приемате антибиотици…
…избягвайте млечни артикули

Калцият в млечни артикули като мляко, кисело мляко и други може да попречи на тялото да усвои антибиотиците, което ги прави по-малко ефикасни. Добра концепция е да приемате медикаментите няколко часа преди идващото хранене, с цел да се даде време на тялото вярно да ги всмуква.

6. Ако взимате медикаменти за щитовидната жлеза…
…избягвайте орехи

Не приемайте орехи и други храни, които съдържат доста баластни субстанции като соево брашно. Те могат да нарушат абсорбцията на синтетични хормони на щитовидната жлеза. Този вид медикаменти би трябвало да се одобряват на празен корем, преди да си легнете, с цел да дадете задоволително време на организма да всмуква химичните субстанции.

7. Ако сте приемате антикоагуланти (лечение и попречване на формиране на кръвни съсиреци)…
…избягвайте сок от алена боровинка

За предпочитане е да не смесвате този вид медикаменти със сок от алена боровинка, защото понижават ефикасността им и даже може да се окажат рискови.

Не забравяйте, че всяко тяло реагира друго на лекарства. Говорете с вашия доктор, в случай че имате някакви непредвидени странични резултати. Той ще реши кое е най-подходящото за вас лекарство и съответната доза.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР