Повечето хора обичат сирене, но малцина се осмеляват да го

...
Повечето хора обичат сирене, но малцина се осмеляват да го
Коментари Харесай

Кои са десертните сирена и как се комбинират?

Повечето хора обичат сирене, само че малко на брой се осмеляват да го сервират като десерт. В Западна Европа обаче това е остаряла традиция, изключително измежду по-изисканите аристократи.

Десертните сирена са елементарен и в същото време грациозен метод за свършек на всяка вечеря. Те могат да се сервират както с вино, по този начин и с пресни плодове и сладка, с мед, а даже и с кафе.

Защо е потребно да се яде сирене след хранене?

Повечето сирена са богати на положителни мазнини, само че съдържат също по този начин високо количество протеини, калций и витамини А и B12. Един от най-хубавите и лесни способи за битка с киселинната ерозия на зъбите е да хапнете парче сирене след всяко хранене. Сиренето съдържа алкал, който обезврежда киселините, които остават в стомаха ви от храната, която сте консумирали.

Но, по какъв начин да се ориентирате в изобилието кои сирена са десертни?

Отговорът е елементарен – съвсем всички типове ще свършат чудесна работа. Стига да ги поднесете по верния метод. Най-добре да сервирате плато сирена с няколко разнообразни типа, тъй че гостите ви да могат да избират сред другите усети и текстури – от корав пармезан, през мек камембер, до благоуханен рокфор за феновете на по-силните чувства.

Най-популярните десертни сирена

Брилат Саварин

 Десертни сирена

Това е сладко и кремообразно сирене, кръстено на известния френски чревоугодник Жан Брилат Саварин. Комбинирано с пресни плодове, то дава чувството, че безусловно ядете чийзкейк. Казват, че най-добре си отива с тропически плодове, като папая да вземем за пример, която вади млечномасления му усет отлично.

Козе сирене

Козите сирена са доста подобаващи за сервиране като десерт. Те имат мощен мирис и млечен усет. Може да се комбинират с печени ядки, плодове, крекери или свеж самун. Шоколадът също е подобаващ за меките кози сирена.

Датско синьо сирене

Мнозина обръщат глава щом усетят аромата му, тъй че синьото сирене не е за всеки. Но при вярната вкусова композиция даже и тези, които не го обичат, може да се изкушат. Мед, черешов сос, резенчета ябълка и круша, смокини – те ще облагородят усета му, като отпратят неприятното чувство за остаряло сирене. Така ще се сътвори една неописуема вкусова еуфория, доста подобаваща за завършек на вечерята.

Гауда

Тук е значимо да знаете, че младата и добре узрялата гауда са тотално разнообразни. Когато е младо, това сирене е меко и с внимателен усет. Оставено да зрее над 30 седмици обаче то става твърдо и хрупкаво и придобива ядков мирис.

Бурата

 Сиренето бурата е едно от десертните сирена

Като изкушаващ братовчед на моцарелата, това италианско сирене нормално се сервира като запалител, само че мнозина го харесват и за свършек на вечерята. Когато се разреже, то има мека и кремообразна вътрешност, която се комбинира отлично с праскови, ягоди, горски плодове или течен шоколад.

 Сиренето комте - десертно сирене

Комте

Това френско сирене, което се създава от непастьоризирано краве мляко е постоянно употребявано в гастрономията, изключително за суфлета и лучена чорба. Неговият млечен и ядков усет обаче разрешава то да се сервира и като десерт. Особено върху банани с карамел.

А, ето и още някои хрумвания по какъв начин уместно да комбинирате сирената с плодове, с цел да наблегнете техния усет.

Рикота с малини

Комте със сушени смокини

Камембер с бяло грозде

Датско синьо сирене с ягоди

Маскарпоне с праскови

Фонтина с фурми

Бри с боровинково сладко

Грюер със сушени череши

Зрял пармезан с пресни смокини

Рокфор с пъпеш

Пекорино със зрели круши и мед

Старо овче сирене с ябълки

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР