Повечето държави членки на ръководената от ООН Международна агенция за

...
Повечето държави членки на ръководената от ООН Международна агенция за
Коментари Харесай

МААЕ настоява: Русия да излезе от Запорожката АЕЦ

Повечето страни членки на ръководената от Организация на обединените нации Международна организация за атомна сила са подкрепили резолюция, импортирана от Канада и Полша по искане на Украйна, която не е член на МААЕ. Обсъжданията се организираха при закрити врата.

Резолюцията е призната с 26 гласа " за " и два гласа " срещу " - тези на Русия и Китай. Шест страни (Египет, Южна Африка, Сенегал, Виетнам, Индия и Пакистан) са се въздържали. Мексико и Бурунди не са участвали.

Както оповестява Reuters в резолюцията се приканва Русия " неотложно да приключи всички действия в Запорожската атомна електроцентрала и към нея, в Чернобилската атомна централа както и във всяко друго нуклеарно оборудване в Украйна ", с цел да може способените украински управляващи за запазят или бързо ва възстановят цялостния си надзор.

В отчета се споделя, че окупирането на централата " доста усилва риска от нуклеарна повреда ".

На процедура формулировката ѝ повтаря резолюция, подкрепена от Общото заседание на Организация на обединените нации в през вчерашния ден.

Русия съобщи, че резолюцията се основава на " политически стимулирани неистини и неточности ".

В съвсем моментална реакция от страна на Русия се споделя: " Западните страни прокараха антируска резолюция по украинския въпрос в Съвета на шефовете на МААЕ ", до момента в който по-голямата част от света (т.е. тези, които гласоподаваха срещу нея и се въздържаха) не я поддържат. "

На 6 септември МААЕ показа отчет за задачата, в които изброи повредите и предизвести за рисковете. Докладът настоя за основаване на зона за сигурност в и към централата. Само дни по-късно МААЕ излезе с остро предизвестие, че обстановката към този момент е в най-критичната си фаза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР