Повечето балкански страни се подобряват само формално, като основните проблеми

...
Повечето балкански страни се подобряват само формално, като основните проблеми
Коментари Харесай

"Конрад Аденауер": Медийната среда на Балканите се подобрява само формално

Повечето балкански страни се усъвършенстват единствено официално, като главните проблеми за свободата на словото остават прозрачността и независимостта на медиите. Това е заключението на Фондация " Конрад Аденауер " във връзка публикуваният в сряда отчет на организацията " Репортери без граници " (РБГ) с Индекс за свободата на медиите по света.

" Свободата на словото бележи официално прогрес в седем страни в Югоизточна Европа. В три от тях се следи утежняване на обстановката. (...) Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватия са най-добре оценени от РБГ с места респективно 44, 62 и 69 от 180 страни в целия свят. Македония и България разменят своите позиции (109-то и 111-то място) и още веднъж са на най-задна позиция в района. "

От Медийна стратегия Югоизточна Европа на фондацията разясняват, че " точната класификация (в класацията) зависи от доста фактори. Сред някои от тях са медийното многообразие и самостоятелност на медиите, журналистическата среда на работа и самоцензурата, правовата рамка, които РБГ взимат под внимание. Държавите могат да се нареждат по-добре, в случай че други страни в съпоставяне се подобрят или влошат. По този метод да вземем за пример Албания и Босна и Херцеговина демонстрират минимално усъвършенстване в класацията, макар че на процедура там не се следи необикновен прогрес.

Като показват, че в границите на Европейския съюз (ЕС) България заема най-лоша позиция (слиза от 109-то на 111-то място) от " Конрад Аденауер " правят оценка, че " аргументите за тази отрицателна наклонност се коренят в неприятната работна среда и незадоволителната бистрота на медиите. Това в следствие води и до понижаване на доверието в медиите ".

Според проучване на Медийната стратегия за Югоизточна Европа, показано през ноември 2017 година, единствено 10% от българите смятат медиите за самостоятелни, 67% считат, че са подвластни, а 24% от запитаните не могат да дадат
отговор.

От друга страна, в прилежаща Румъния, която също е членка на Европейски Съюз, свободата на словото е оценена най-добре от цяла Югоизточна Европа. Според специалисти солидните цивилен митинги против корупцията в страната са довели и до усъвършенстване на медийната среда.

Сърбия е страната освен в района, само че и измежду всички оценени страни, която съгласно ранглистата демонстрира най-голямо утежняване. В Европа единствено Малта и Чехия са паднали с повече места надолу в класацията. Тази отрицателна наклонност е следствие от незадоволителната самостоятелност и бистрота на медиите в Сърбия.

Според ранглистата на РБГ максимален прогрес са създали Хърватска и Косово, което се е подобрило с четири места и е достигнало своя най-хубав резултат от 2010 година насам. За тази позитивна наклонност е асъдействало развиването на медийното многообразие в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР