Повечето българи вярват на по-зрели политици с опит в управлението.

...
Повечето българи вярват на по-зрели политици с опит в управлението.
Коментари Харесай

Изследване на „Тренд“: Повечето българи вярват на зрелите и опитните политици

Повечето българи имат вяра на по-зрели политици с опит в ръководството. Това се случва на фона на бурната смяна на политическата сцена, почнала през 2021 година, и навлизането на доста нови лица на политическата сцена. Данните са вследствие на последното национално представително изследване на организация „ Тренд ”. То е по поръчка на вестник „ 24 часа ” и е направено измежду 1007 пълнолетни жители сред 15 и 22 август по метода директно полустандартизирано изявление лице в лице.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в ръководството политици, а 25% изискват да са млади и нови лица.

21% имат вяра на десни политици, 14% на леви, а за близо половината – 48% от интервюираните идеологическият уклон няма значение.

За една четвърт от интервюираните възрастта не е определяща за доверието им характерност.

31% чакат по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% – мощни водачи. В това отношение са по-малко отговорите няма значение – 18%, и не мога да преценява – 8%.

От изследването излиза наяве, че 77% от българите желаят от новото Народно заседание и идващото постоянно държавно управление ограничения, които да обезпечат търпими цени на газ, ток и горива. 75% чакат ограничения против обедняването.

Борбата с корупцията – тематика, която доминираше предходните три парламентарни вота през 2021 година, е значима за 43% от интервюираните. Те считат, че е доста значимо идващото ръководство да се бори с корупцията и да реформира правосъдната система.

Подобряването на опазването на здравето е тематика номер 1 за 21% от интервюираните. Почти толкоз – 20%, са тези, които упорстват приоритет да е обезпечаването на енергийна самостоятелност на България от Русия.

Шесто място в листата на гласоподавателите с най-неотложни задания за идващото ръководство е да преодоляват разделянето в обществото – 16%. По 9% събират две тематики – подобряването на образованието; специфичният фокус върху продължение на евро-атлантическата интеграция посредством приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е главен приоритет за 4% от интервюираните, а специфичното внимание върху правата на малцинствата и самостоятелните свободи – за 3%.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР