Повече от една четвърт от застрахователните компании ще напуснат пазара

...
Повече от една четвърт от застрахователните компании ще напуснат пазара
Коментари Харесай

Една четвърт от застрахователите ще напуснат пазара през 2023 г.

Повече от една четвърт от застрахователните компании ще изоставен пазара през 2023 година – единствено няколко години откакто вложенията в бранша доближиха най-високото си равнище. Това демонстрира прогнозата на консултантската компания Forrester, представена от Insurance Journal.

Главният анализатор на компанията Елън Карни смята, че 25% от застрахователните компании ще изоставен пазара следващата година, в резултат на отдръпване или посредством сливания и придобивания. Тези процеси са провокирани от високата инфлация, упованията за криза и държанието на вложителите, които ще търсят по-висока възвращаемост на вложенията си. Освен всичко изброено до тук, пазарът на IPO на технологии е в застой, добави Карни.

„ В края на предходната година всичко сочеше, че пазарът се завръща към естественото. Но началото на 2022-а изненада всички. Инвазията на Русия в Украйна и нейното влияние върху цените на силата, рисковата суша в районите за произвеждане на храни по света и инфлацията наподобява сътвориха условия за връщане към стагфлацията в стила на 70-те години, която в последна сметка ще удари решенията на потребителите дали да застраховат ”, разяснява Елън Карни.

Тя обаче е безапелационна, че водачите на пазара ще се оправят с идващата турбуленция, невиждана от финансовата рецесия от 2008 година Застрахователното покритие ще се свие или изчезне, защото потребителите и дребните предприятия би трябвало да се оправят с натиска върху паричните потоци.

Според анализатора към този момент са налице някои сигнали, че следващата година нововъведенията за възстановяване на успеваемостта на застрахователната промишленост ще доближат повратна точка от историческия връх от 20,4 милиарда $, записан през 2021 година

„ Въпреки че вложенията в insurtech доближиха исторически връх през предходната година, което се дължи значително на цифровата промяна на застраховането по време на пандемията — това финансиране в този момент пресъхва ”, регистрира Карни.

През август брокерът Gallagher Re разгласи, че световните вложения в застрахователни технологии са били към 2,4 милиарда $ през второто тримесечие на 2022 година, което е спад от 50%. На тази база Forrester чака те да паднат на предпандемичните равнища, когато гравитираха към 7 милиарда $.  „ Силните ще купуват слабите, а фирмите за частни финансови вложения ще привлекат жизнеспособни застрахователни компании за техните набиращи скорост портфейли “, отбелязва основният анализатор на консултантската компания.

В същото тя е безапелационна, че през 2023 година някои от десетте най-хубави застрахователи ще вкарат услуги с добавена стойност, ориентирани към прогнозиране и попречване на загуби. Според Forrester има огромен потребителски интерес към тези услуги, като да вземем за пример, стратегии за поддръжка на дома за ръководство на риска. Това уголемение на портфолиото на застрахователните компании ще предотвратят загуби на клиентите и може да „ понижи фактора на разочарованието “ по време на процеса на предявяване на искове за обезщетение и да държи притежателите на полици по-ангажирани.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР