Повече от десетилетие нито един министър на земеделието не можа

...
Повече от десетилетие нито един министър на земеделието не можа
Коментари Харесай

Шестима шефове на „Напоителни системи“ потъват с обвинения

Повече от десетилетие нито един министър на земеделието не можа да се оправи с финансовите батаци в държавното еднолично акционерно сдружение "Напоителни системи ". За разлика от него, множеството от началниците на потъващата от години компания, вместо да работят за нейната стабилизация, се включиха в тима на тези, които я "щавят ". През последната седмица Софийската градска прокуратура внесе обвинителни актове против шест длъжностни лица от управлението на водното сдружение - изпълнителни шефове и членове на съвета на шефовете.

Първият е един от някогашните изпълнителни шефове на сдружението Стайко Ганчев. Общо нанесените от него вреди са за близо три милиона лв.. За интервала от 6 ноември 2012-а до 13 май 2013-а като длъжностно лице той съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на повереното му имущество на компанията.

Председателят на съвета на шефовете Александър Христов ще дава отговор за заграбване на 69 601 лв.. Сумата идва от разлика сред начисленото и изплатеното брутно заплащане за 2014-а, 2015-а и 2017 година. Прокуратурата показва, че той е наредил при изчисляването да се ползва оценка с по-висок бал от избраната в правилника за реда за ръководство на правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Като съизвършител за това закононарушение е упрекнат и различен член на съвета на шефовете - Емил Гущеров. Прокуратурата показва, че на 23 март 2015 година той е наредил възнагражденията за него и още трима ръководители да се пресмятат по по-високия бал.

Друг някогашен изпълнителен шеф на "Напоителни системи " - Б.В., упрекнат в заграбване на 13 361 лева, още веднъж идващи от разликата сред изплатеното на него и още на двама членове на съвета на шефовете брутно заплащане и полагащото им се.

Бившият изпълнителен шеф - Димитър Иванов, пък ще дава отговор пред съда за подписване на неизгодни покупко-продажби, от които са настъпили обилни вреди в размер на 2 986 355 лв..

И някогашният изпълнителен шеф Ивайло Първанов е предаден на съд за това, че сред декември 2014 година и юни 2016 година е сключил 79 неизгодни покупко-продажби за обща стойност 596 784 лв.. Той е упрекнат и за заграбване на 69 601 лева - разликата сред изплатените му и полагащите се хонорари поради избрани по-високи балове. Припомняме прокуратурата към този момент повдигна две обвинявания против Първанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР