Повече от 30 вида оръжие съдържа последният списък, който Украйна

...
Повече от 30 вида оръжие съдържа последният списък, който Украйна
Коментари Харесай

Украйна е дала на МО списък с 30 вида оръжие, от което има нужда


Повече от 30 типа оръжие съдържа последният лист, който Украйна е предала на България и от което нападната от Русия страна има потребност за отбраната си. Това съобщи пред Българска национална телевизия посланикът на Киев в София Виталий Мускаленко.

Списъкът е предаден на Министерството на защитата, което има месец да направи обзор и да предложи военна помощ на Украйна по силата на признатото тази седмица решение на Народното събрание за това. Служебният министър Димитър Стоянов към този момент разгласи, че ще даде " консервативна оферта ", че тежко въоръжение България няма ненужно, а преди ден в предаването " Панорама "

Украйна обаче има нужна от оръжие, освен от муниции. Сред тях са зенитно-ракетни комплекси " Пчела ", " Оса ", гаубици 152 мм, артилерийски установски, снаряди, минохвъргачки, мини, бойни машини на пехотата и други, стана ясно от думите на дипломат Мускаленко.

Според него България може да удовлетвори част от потребностите и настояванията с непотребни оръжия, които има в ресурс. " Списъкът е необятен и разнороден и се надявам да бъде задоволен в избрани точки ", уточни Мускаленко.

България и Унгария са единствените две страни от Европейски Съюз, които досега не подаряват оръжие на Украйна, като 47-ият парламент отхвърли да одобри решение за това, импортирано от " Демократична България ", и утвърди единствено оказване на " военно-техническа помощ ". Тогава Киев изиска да ремонтира част от техниката си - да вземем за пример танкове - в български фабрики от военнопромишления комплекс.

Това обаче досега не се е случило. В отговор на въпрос по тематиката дипломат Мускаленко изясни, че поправки няма заради една съществена причина - прекомерно дългите периоди. " Една-две бройки на месец, извинете, само че войната идва в този момент и техниката е нужна мигновено ", сподели дипломатът.

Затова и е било взето решение дадените от Северна Македония 30 танка Т-72 да бъдат актуализирани в самата Украйна.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР