Повече от 200 акушерки се събраха във Велико Търново, за

...
Повече от 200 акушерки се събраха във Велико Търново, за
Коментари Харесай

Повече от 200 акушерки се събраха във Велико Търново, за да споделят проблемите си

Повече от 200 акушерки се събраха във Велико Търново, с цел да споделят проблемите си, само че и положителни практики от активността си и да " сверят часовника " си с сътрудниците си от Турция, Русия, Англия и Белгия.

За последните две десетилетия акушерките в България са намалели на половина и през днешния ден са не повече от 3500. Много акушерки емигрират, а повода са парите, споделя Емилия Казълова , ръководител на Алианса на българските акушерки:

Първото нещо, с цел да стане една специалност влиятелна, какво би трябвало – пари, с цел да могат хората да я изискат да я работят тази специалност и в основата най-общо стои едно ниско възнаграждение. По един метод е заплащането в огромните градове и в частните лечебни заведения и по различен метод е заплащането в дребните градове, където има единствено една болница и няма опция за някакво текучество на личен състав там.

Акушерките упорстват за стартова заплата от най-малко 1000-1200 лв., споделя Наташка Андреева , старша акушерка в Университетската болница в Плевен. В последните 17 години тя работи единствено като операционна акушерка. 

При нас са 510-520 лв. стартова заплата за новозавършили акушерки и търсят други други възможности като частни лечебни заведения, макар че и там нещата не са най-цветущи. Почти нямаме млади фрагменти, идват за година-година и половина и по-късно напущат.

Напоследък раждането посредством цезарово сечение стана всеобща процедура и родилките го избират. Защо се случва това и трансформира ли се раждането в търговия, разяснява великотърновската акушерка Тони Калушкова , заместник-председател на Алианса на акушерките:

Май тъкмо това се случва, а във връзка с избора на дамите за цезарово сечение, моето персонално мнение е, че дамите просто доста се опасяват от раждането, нямат задоволително информация. В България няма система за предродилна подготовка, която да им обясни какво се случва с тях, по какъв начин те могат да си бъдат потребни. Точно в това можем да бъдем потребни акушерките – да работим с дамите преди раждането.

Ескалацията на насилието върху медиците не подминава и акушерките. Според Емилия Казълова в основата е разминаването сред упованията на пациентите и предлагането от медиците. 

Когато един човек потегля с една настройка в болничното заведение и получава напълно друга услуга или отношение, той се усеща надлежно засегнат и когато няма задоволително положително образование, съгласно мен, и връзка, несъмнено, се стига до някакъв тип принуждение - дали вербално, или физическо. Някак си в обществото остава чувството, че хората в здравния бранш само и единствено са длъжни да вършат нещата. От друга страна престижът и имиджът, най-малко нашият, на акушерките, измежду дамите е загубен. Здравната система, промяната избута акушерките в ъгъла.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР