Повече от 20 милиона тона зърно са в Украйна, защото

...
Повече от 20 милиона тона зърно са в Украйна, защото
Коментари Харесай

Как Ердоган иска да спести 20 милиона тона украинско зърно

Повече от 20 милиона тона зърно са в Украйна, тъй като Русия блокира украинските пристанища в Черно море, написа авторитетният стопански вестник Handelsblatt. Британският външен министър Лиз Трус упрекна съветския президент Владимир Путин в това, че изнудва света посредством пристанищните блокади.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след военната инвазия на Русия на 24 февруари и затова над 20 милиона тона зърно не могат да бъдат превозени.

Ужасяващо е по какъв начин Путин употребява глада и неналичието на храна измежду най-бедните хора в света като оръжие, сподели тя при едно посещаване в Босна. „ Просто не можем да позволим това. Путин би трябвало да отстрани блокадата на украинското зърно. "

Турският президент договаря за кулоар за експорт на селскостопански артикули с Русия и Украйна. Ердоган желае да избави 20 милиона тона украинско зърно, разяснява Handelsblatt.

Турция е доста обезпокоена от това като член в НАТО и като черноморска страна като Русия и Украйна. От години поддържа и с двете страни комплицирани политически, само че и тесни стопански връзки. Тя купува от Русия системи за противовъздушна защита - без утвърждението на НАТО, а на Украйна продава бойни дронове.

Турците са мощно подвластни от Русия стопански: внасят от Русия 40% от нужния ѝ природен газ и 25% от нефта, напомня " Дойче веле ".

Турция е доста подвластна и от вноса на съветски селскостопански артикули. От Русия се доставят пшеница, ечемик, соя, нахут, слънчогледово семе и царевица. Пшеницата несъмнено е най-важната - Турция покрива 70% от потребностите си с вноса от Русия.

Без брашното, получено от тази пшеница, турските пекари не биха могли да продават своя обичаен бял самун на сегашните си цени. А цената е решаваща, откакто инфлацията пораства стремглаво.

Русия и Украйна обезпечават близо една трета от международните доставки на пшеница. Преустановеният експорт от Украйна способства сега за възходящата международна продоволствена рецесия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР