Повече от 1000 пчелни семейства са измрели тази зима. Пчеларите,

...
Повече от 1000 пчелни семейства са измрели тази зима. Пчеларите,
Коментари Харесай

Иде ли краят на мановия мед

Повече от 1000 пчелни фамилии са измрели тази зима. Пчеларите, които развиват производството си в региона на Странджа планина, са в суматоха – пчелите измират всеобщо. Никой не е пощаден от бедствения мор, който опразва кошер след кошер.

Фермерите, които се занимават с пчеларство са мощно обезпокоени за бъдещето на бизнеса си. Някои от локалните производители са изгубили всичките си кошери и пчелни фамилии, няма незасегнати от опустошението. В този район на България се създава известния с целебните си свойства Манов мед.

 Измиране на пчелите

Според експерти ветеринари и ръководителя на сдружението „ Странджански манов мед “ – Манол Тодоров, аргументите за всеобщото измиране на пчелните фамилии са главно нозематоза, което се предизвиква от вътреклетъчен паразит и вароатоза, паразитна болест по пчелите, която се предизвиква от кърлежа Varroa jacobsoni. Решаващо за възникването на зараза, която да засегне всички пчелни фамилии в района е относително високата плътност на кошерите.

Гъстотата на кошерите е в резултат на възбраната за слагане на кошери в горите на планината Странджа, против която локалните фермери недоволстват.

 Мед

„ Странджа е прелестно място за слагане на кошери и насърчаване на пчеларство “, споделя Манол Тодоров и добавя - „ Далеч сме от обитаеми места, няма аграрни земи наоколо, само че от ловното стопанство не ни позволяват “.

Стопаните, притежатели на наранени от заболявания или опразнени пчелини се надяват на държавна поддръжка. Едно ново пчелно семейство коства към 100 лева По първични данни ще са нужни към 3-4 милиона лв. с цел да се възстановят вредите от мора по пчелните фамилии.

В България пчеларите са 35 000, като дотации от тях получават по-малко от 1000 души. Държавната дотация в размер на 12 лева на пчелно семейство са извънредно незадоволителни за развиването на производството на този биопродукт. Тези средства са смехотворни на фона на дотациите, които се изплащат на животновъдите и земеделците в България.

 Синдром на празния кошер

Иде ли краят на мановия мед е въпросът, който си задават производителите на мед в Странджа. Проблемът с пчелите не е единствено в обособени райони в България, а е проблем в международен мащаб.

Ако пчелите изчезнат като тип, скоро и огромна част от растенията, които се развъждат посредством опрашване също ще изчезнат. След това ще изчезнат животните, които се хранят с тези растения. Някои специалисти стигат по-далеч, като настояват, че изчезнат ли пчелите – до няколко години ще изчезнат и хората - нещо, което е споделил и самият Айнщайн.

От няколко години в научните среди се приказва за така наречен Синдром на празния кошер. Синдром на празния кошер се следи, когато пчелното семейство напусне кошера по необясними аргументи и повече не се завръщат.

Учените считат, че повода за мистериозното държание на пчелите се дължи на безконтролното потребление на пестициди при земеделието и растениевъдството. Пестицидите въздействат токсично върху пчелите, объркват усещанията им.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР