Потребителите на канабис в Германия ще трябва да разчитат на

...
Потребителите на канабис в Германия ще трябва да разчитат на
Коментари Харесай

Германия оряза плана си за легализация на марихуаната

Потребителите на канабис в Германия ще би трябвало да разчитат на домашно развъждане и обществени клубове за канабис за доставките им, а не на лицензирани магазини или аптеки, както в началото се предвиждаше. Това планува новият проект за узаконяване на канабиса, показан в сряда от немския здравен министър Карл Лаутербах.

Съобщението идва след траяли месеци полемики с Европейската комисия по отношение на осъществимостта на предварителния проект на Германия за узаконяване на канабиса. Резултатът беше дълго чакан от политици, компании и консуматори, които бяха нетърпеливи да чуят до каква степен Комисията ще толерира упоритостите на Германия.

След като разговаряхме с Комисията, стигнахме до заключението, че тогавашният план (планът за легализация) няма да ни води по-нататък в преследването на нашите цели “, сподели Лаутербах на конференция в Берлин.

Съгласно новия, стеснен проект, забелязан от POLITICO, възрастните ще могат да отглеждат до три растения канабис вкъщи и да купуват трева в клубове с до 500 членове, които не би трябвало да са насочени към облага. Клубове за канабис към този момент съществуват в Испания и Малта.

Освен това ще се узакони притежанието на до 25 грама канабис. Въпреки това ще има възбрана за рекламиране на дрогата, ограничаване на THC (тетрахидроканабинол, психоактивно вещество в канабиса) за лица под 21 години и потреблението ще бъде лимитирана до избрани области.

Лаутербах сподели, че домашното развъждане и клубовете за канабис образуват първия от двата стълба в напъните на Германия за узаконяване.

Нашата цел с първия дирек е да не се постанова да уведомяваме Брюксел, с цел да проверим дали националните закони не нарушават законите на Европейски Съюз “, добави немският аграрни министър Джем Йоздемир. „ През април ще бъде показан проектозакон за узаконяването “, сподели той.

Вторият дирек са районни моделни планове за създаване на търговски вериги за доставки, които ще лишават пет години и ще бъдат оценени непрекъснато.

Това ще бъде съпроводено от съгласувани старания от страна на немското държавно управление да откри поддръжници в Европа за тази прогресивна, насочена към предварителната защита политика за канабиса “, сподели Лаутербах.

Говорител на държавното управление сподели пред POLITICO, че немският канцлер Олаф Шолц приветства напредъка в осъществяването на съдружното съглашение.

Но в отговор на ревизирания проект немският народен представител Кристин Лютке от про-бизнес „ Свободна демократична партия “ сподели, че отхвърля „ строгите тавани на THC в клубовете за канабис “ за младите възрастни, „ защото тласкат потребителите към черния пазар “.

Тино Зорге от опозиционната дясноцентристка ХДС съобщи, че днешното известие не е „ нищо повече от самопризнание, че старите основни точки на (Лаутербах) от есента просто не са били осъществими “.

Кармен Веге от Социалдемократическата партия на Лаутербах обаче отбрани проекта, като сподели, че „ немското държавно управление избира пътя, който е безвреден от позиция на европейското право “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР