Потребителите кредитират топлофикациите с цената на топлинната енергия, която плащат.

...
Потребителите кредитират топлофикациите с цената на топлинната енергия, която плащат.
Коментари Харесай

Омбудсманът: КЕВР да намали цената на парното, потребителите кредитират топлофикациите

Потребителите кредитират топлофикациите с цената на топлинната сила, която заплащат. В. „ Телеграф “ съпостави настоящата сега цена на топлинната сила, утвърдена от КЕВР при планирани цени на газа и на излъчванията, по-високи от настоящите месечни и на европейските тържища. Комисията за енергийно и водно контролиране трябваше да понижи цената на топлинната сила от 1 януари 2024 година, както изисква съответната разпоредба за ценообразуване.

Омбудсманът Диана Ковачева е предложила същото на регулаторния началник Иван Иванов и е поискала още на 28 декември незабавна смяна на цената на парното и топлата вода, заяви през вчерашния ден институцията на публичния бранител. „ Телеграф “ също запита комисията дали ще се съобрази с нормативната уредба, само че не получи отговор до привършване на броя през вчерашния ден. „ На съображение Закона за омбудсмана и по отношение на член 22 от Наредба № 5 от 2014 година за контролиране на цените на топлинната сила се обръщам към вас с рекомендация за незабавно преразглеждане на настоящите контролирани цени на топлинната сила за тяхното понижение в сходство с трайното поевтиняване на природния газ и на квотите за въглеродни излъчвания на интернационалните пазари и в България “, написа проф. Ковачева.

Цената на парното и топлата вода би трябвало да се преразгледа и се предложат нови ценови параметри, в случай че в продължение на 6 месеца има разлика сред месечните цени на природния газ и прогнозната годишна цена, при която е избрана цената на топлинната сила с повече от 15%.

Цената на природния газ от 1 януари е 77,60 лева/мвтч. А цената на топлинната сила, която потребителите заплащат на „ Топлофикация София “, е в размер на 137,93 лева/мвтч без Данък добавена стойност, или с 20% Данък добавена стойност е 165,516 лева/мвтч. Тя беше избрана при планирана цена на газа от 97,07 лв. на мвтч и приблизително 88 евро на звук цена за излъчванията.

Шест месеца газът е по-евтин, в сравнение с прогнозния, при който е призната горната цена, и КЕВР още не е предложил промяна в цената на топлинната сила.

Битовите консуматори са плащали на топлофикациите по повишени планирани цени за синьото гориво, оповестява съответни обстоятелства проф. Диана Ковачева. За юли 2023 година те са платили мегаватчаса по 72,22 лева вместо по действителната пазарна цена от 60,58 лв., което е с 19,21 % по-скъпо. За август вместо действителната пазарна цена от 59,67 лв. те са дали с 21,03% повече. За септември надплащането е 14%, за октомври е 54,51%. За ноември, когато газът е плащан по 93,34 лв. за мвтч, или с 13,66 % повече, и за декември с 6,65% по-скъпо, оповестява публичният бранител.

„ Тези цени освен не са обективни и стопански обосновани за потребителите, само че са мощно деформирани и напълно в интерес на топлофикационните сдружения, осигурявайки им безпричинно високи доходи за покупката на главното гориво природен газ, както и за възнаграждение на квотите за въглеродни излъчвания “, е безапелационна проф. Ковачева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР