Потопът в Царево от миналата седмица е причинен не от

...
Потопът в Царево от миналата седмица е причинен не от
Коментари Харесай

Авер на Мая Манолова: Бракониер-каратист спипан да краде дърва, нокаутира лесничей – ето го бабаита Георги Михайлов

Потопът в Царево от предходната седмица е породен не от природата, а от крадците на дърва, които секат до голо и по този начин трансформират ландшафта по метод, некадърен да се оправи с прииждащи води. Ето една преживелица, която е задоволително описателна за закононарушенията в българските гори, от който пълнят чекмеджета сенчести предприемачи.

ИСТОРИЯТА

Служител на Държавното ловно стопанство „ Росица “ – Севлиево е пребит по време на инспекция, която открива подозрителен транспорт на дървени трупи. Официалната информация за случая гласи: „ формирано е досъдебно произвеждане “, само че за побоя в полицейския бюлетин няма и дума.

 Георги Михайлов и Мая Манолова на среща с локалния бизнес в Севлиево. Снимка: пресцентър на „ Изправи се, България “

„ За истината “ откри името на побойника – Георги Михайлов, който се оказа обвързван с тарторката на „ Изправи се, България “ Мая Манолова. В следствие името му бе доказано и от чиновник на държавното стопанство, който обаче категорично помоли да не намесваме името му в тази история.

Оказа се, че зад нападението над държавен чиновник стои скандално известният притежател на сдружение за дърводобив и дървопреработвателно дружество.

 Срещу Георги Михайлов – притежател на компании за дърводобив, сред 2018 и 2021 година има 31 сигнала до прокуратурата и 54 формирани акта за нарушавания в горски територии

Георги Михайлов от години е прочут както на горските, по този начин и на служителите на реда, само че от това нищо не следва. Нарушенията му са едни и същи, стават от ден на ден и остават ненаказани.

Конкретният случай е от 17 август т.г. и се разиграва в землището на севлиевското село Стоките.

Служители на ловното стопанство получили сигнал за товарен автомобил на дърводобивна компания, който транспортира иглолистни трупи. Малко преди 16 ч. те стопират автомобила за инспекция. В него с изключение на водача е и лесовъдът на сдружението, само че в формалната информация за случая не се загатва нито неговото име, нито това на компанията, за която е била предопределена дървесината, както и чия благосъстоятелност е камионът.

Всъщност, под публична информация би трябвало да се схваща едно известие на уеб страницата на Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново, разпратено в следствие до медиите от пресцентъра на Северноцентралното държавно дружество в Габрово. Въпреки, че сигнал за нападението над държавен чиновник е подаден в полицията, откъдето са изпратили екип на място, а потърпевшият мъж в следствие е приет в болница, в полицейската сводка за въпросния ден няма и дума за това.

При инспекцията се схваща, че автомобилът няма публикуван превозен билет. Около седем минути по-късно обаче водачът показва на горските преди малко издадения документ.

Докато всичко това се случва, лесовъдите получават сигнал, че втори камион на същата компания пътува по същия маршрут. Един от горските тръгнал да го пресрещне, а сътрудника му останал самичък с първия камион.

През това време се появява автомобил БМВ, от което слиза мъж, който упорства да освободят камионите му. Когато схваща, че това няма да стане, а машините и дървесина ще бъдат прибрани, „ нокаутирал с два удара “ горският контрольор, споделя източникът на „ За истината “. 

Той твърди, че мъжът, слязъл от БМВ-то, е въпросният хитрец Георги Михайлов. Допълнителна детайлност е, че Михайлов е дълготраен каратист и има голям брой трофеи.

Въпреки понесените удари, обаче, чиновниците сформират констативни протоколи за откритото в гората, а двата товарни автомобила и натоварената в тях дървесина задържат в база, с цел да бъде измерен размера й. Задържана е и контролна горска марка, открита в един от товарните коли, която, съгласно формалната информация, не дава отговор нито на поставената на трупите, нито на транспортния билет.

Предстои да се откри какъв брой курса въпросните два камиона са създали за деня, както и началните и крайни точки на пътуването им и техния маршрут. Всичко това ще стане ясно посредством добиване на информация от GPS устройствата, с които камионите, пренасящи дървесина, наложително би трябвало да са оборудвани, осведомят от Регионалната дирекция по горите.

Връзката сред Михайлов и побоя е съвсем обществена информация

Реклама

Според известието, оповестено от Регионалната дирекция по горите, на 17 август т.г. към посочения час за начало на инспекцията има издадени два транспортни билета за транспортиране на дървесина. От тях се виждат регистрационните номера на камионите, спрени за инспекция.

Единият превозен билет е публикуван седем минути след началото на инспекцията, другият малко след него. Това изцяло съответствува с написаното от РДГ, че транспортни билети при започване на инспекцията не е имало, те били издадени в следствие по време на самата инспекция.

По транспортните билети елементарно се откриват и позволителните за сеч, от които пък излиза наяве какъв брой дървесина е отсечена и за кого е предопределена. Става дума за по към 13 кубика дървени трупи във всеки от двата камиона от типа бял и черен бор.

Дървесината, натоварена в единия камион, е благосъстоятелност на „ Глобъл лес-83 “ – сдружение, записано в севлиевското с. Сенник. Създадено е през 2012 година и до 2021 година е благосъстоятелност на Георги Михайлов. През 2021 година Михайлов го трансферира на Станимир Иванов с адрес на ръководство в с. Сенник и капитал от 250 лева При инспекция на място в селото през 2021 година се оказа, че локалните не са чували съселянинът им Станимир да се занимава с дърводобив, само че знаеха, че работи във компания на Георги Михайлов.

Данни за собствеността на другия камион в позволителното за сеч не се откриват. Срещу покупател на дървесината стои буквата „ С “, против адресат също написа единствено „ С “. Срещу „ адрес на направление “ написа „ Севлиево “, а там, където би трябвало да е посочено чия благосъстоятелност е дървесината, написа единствено „ 83 “. Дали това е редуциране от „ Глобъл лес-83 “, не е ясно. Номерът на това транспортно средство обаче се открива при други транспортни билети и там против покупател стои името „ Глобъл лес индъстри “. Собственик на това сдружение е Георги Михайлов, шеф е жена му Ваня Михайлова.

От всичко това е ясно, че камионите, спрени за инспекция в гората, са свързани тъкмо с Георги Михайлов, който е притежател – действително и официално, на компании за дърводобив и на дървопреработвателно дружество.

Бизнесът на Михайлов несъмнено има скандална популярност, а името му в района на Севлиево се свързва с нарушавания в горите – от безсистемно изсичане на немаркирани дървета, транспортиране на дървесина до адрес, на който не живее лицето-получател съгласно транспортния билет, до липса на проследяващо устройство (GPS) на камионите, неработещи наложителните камери за видеонаблюдение в цеха за дървопреработване, своеволно пробутване на горски пътища, неточно водене на дневник за постъпващата и експедирана дървесина в една от компаниите му.

Само през втората половина на 2022 година Районният съд в Севлиево се е произнесъл по три каузи, формирани по тъжба на жена му Ваня Михайлова, лесовъд в една от компаниите на Михайлов против наказателни постановления, издадени от Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново. И трите са за нелегално отсечена дървесина, което Ваня Михайлова отхвърля. Съдът обаче е сметнал тъкмо противоположното.

В един от случаите персонално тогавашният изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по горите (ИАГ) Александър Дунчев пристигна за инспекция на терен. При тази инспекция Дунчев разпореди РДГ Велико Търново да показа подробна информация за инспекции, констативни протоколи и подхванати дейности по отношение на сдружения на Георги Михайлов, а интервала, за който изиска справката, е 2018 – 2021 година

“За истината “ разполага с въпросната информация. Информацията е в четири файла, в които са разказани множеството нарушавания, осъществени от компаниите на Георги Михайлов. Справката е безапелационна, че той сече наред и нелегално. По-късно апелира наред всички актове и наказателни постановления, които горските чиновници му сформират и в немалка степен съдът анулира актовете.

Незаконната сеч не е единството нарушаване, с което Георги Михайлов е прочут в региона. От справката на РДГ се вижда, че не са единични случаите, в които разрешително за сеч е за топола, а отсеченото е бял бор. В други случаи транспортният билет е за съответен адрес, само че при инспекция на място се открива, че там не е закарана дървесина. Има и още – лице, посочено за адресат на дървесина, не живее на посочения в транспортния билет адрес.

През есента на 2021 година Михайлов опита „ да почисти “ името си, като се яви пред краткотрайната парламентарна комисия по проверка в 46-ото Народно заседание. Историята, която описа там, изобилстваше от несъгласия, които до през днешния ден никой не е ревизирал.

По всяка възможност тогава Георги Михайлов е спечелил Мая Манолова, тъй като по време на предизборната акция за следващите парламентарни избори тя избра да се срещне с дребния бизнес в Севлиево, а от пресцентъра й разпространиха фотография от тази среща, на която са единствено тя и Георги Михайлов.

Тогава в прессъобщение от партийната й централа споделиха, че „ кражбите на дървесина и високите цени на дървата за огрев е дискутирала Мая Манолова от „ Изправи се, България “ на среща с дребния бизнес в Севлиево “.

По времето, когато Мая Манолова „ дискутира кражбите на дървесина “, против мъжа, който е до нея на фотографията – Георги Михайлов, има 31 сигнала до прокуратурата и 54 акта за нарушавания в горски територии.

Между другото през 2018 година тъкмо Георги Михайлов стана едно от лицата на митинг против окупирането на дърводобива в региона на Севлиево от едни и същи компании. На фона на последвалите събития скрийншот от негово присъединяване в утринния блок на NOVA, озаглавено „ Съмнения за далавери с дърводобив “, през днешния ден наподобява смехотворно.

Работата по досъдебното произвеждане за побоя на държавен чиновник продължава. Едва след приключването й от прокуратурата ще се произнесат дали са налице учредения за покачване на обвиняване.

Справка в Търговския указател сочи, че Георги Михайлов е притежател единствено на едно сдружение – „ Глобъл лес Индъстри “, което преди две години закупи дървопреработващото дружество „ Изгрев-90 “ в Севлиево. Управител на това сдружение е брачната половинка на Михайлов Ваня.

До януари 2021 година Георги Михайлов е притежател на още едно сдружение – „ Глобъл лес-83 “, трансферирано на Станимир Димитров Иванов с адрес на ръководство в с. Сенник и капитал от 250 лева Собственикът на това сдружение, съгласно съселяните му, работи като пазач в „ Глобъл Лес Индъстри “ и в селото, където живее, не знаят да се занимава с дърводобив.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР