Потъналата от години в дългове столична зала "Универсиада", отново е

...
Потъналата от години в дългове столична зала "Универсиада", отново е
Коментари Харесай

Зала „Универсиада“ се продава „на промоция“

Потъналата от години в задължения столична зала "Универсиада ", още веднъж е препоръчана за обществена обмен. Частният правосъден реализатор Стоян Якимов ще приема офертите на искащите да имат атрактивния парцел, ситуиран в един от най-скъпите квартали на столицата, от 7 октомври до 7 ноември. А резултатът от този търг ще стане прочут на 8 ноември.

Това е третият опит на Якимов да осребри активите на затъналото в задължения сдружение "Универсиада " ЕАД. Цената при отварянето на първия търг беше 15.6 млн. лв.. Никакъв интерес. За втория търг цената беше свалена на 14 млн. лв.. Отново ползата беше нулев.

Днес

ЧСИ-офертата е още по-скромна - 11 927 531.77 лв..

Какво ще се случи след месец и четири дни? Най-вероятно нищо потребно от позиция на държавния и публичен интерес. В смисъл подобен, че цената на зала "Универсиада " ще продължи да пада, до момента в който не стигне до "правилното " равнище, задоволително за "правилните " хора. Защото това е следващото сдружение, кредитирано от фалираната Корпоративна комерсиална банка, чиито активи през днешния ден се продават на безценица. След погрома на финансовата институция, от така наречен отчет на "Аликс Партнърс " - за необслужваните заеми - стана ясно, че две сдружения - "Велдер-БГ " и "Велдер Пропъртис ", които са благосъстоятелност на последния "сайбия " на зала „ Универсиада “ - швейцарската компания "Велдер билд ", са натрупали близо 40 млн. задължения. Одиторите тогава включиха сдружения "Велдер " в черния лист, прочут като "Канали за финансиране посредством компании бушони ".

През февруари 2017-а синдиците пуснаха цялостен списък на отговорностите към КТБ, съгласно който „ Велдер Пропъртис “ ЕАД (100% благосъстоятелност на "Велдер БГ " ЕАД ) дължи 26 096 591 лв.. А в „ сметката “ на "Велдер-БГ " - благосъстоятелност на записаната в Женева швейцарска компания "Съсекс инвест АГ " - беше записан дълг от 17 236 404.36 лв..

Тези две сдружения от дълго време са поели по пътя на несъстоятелността, само че към момента дефинитивно правосъдно решение за това няма.

Ако съдим по документите в Търговския указател,

през април тази година Софийският градски съд е възобновил производството по неплатежоспособност на „ Велдер Пропъртис “ (по искане от Корпоративна комерсиална банка), спряно през 2018 година. В сдружение притежател - „ Велдер БГ “ - също е назначен синдик. Това е Венцислава Стефанова, която на 3-ти юни т. година е внесла лист на кредиторите, който съдът е одобрил. В него са посочени отговорностите на едноличното акционерно сдружение към фалираната банка - общо 34 864 166.66 лв.. Освен банката, в листата на кредиторите е вписана и Националната организация по приходите, която има да взема 11 571.32 лв..

Неслучайно цитираме всички тези цифри! От тях излиза наяве, че даже третият търг за зала „ Универсиада “ да бъде сполучлив, парите от продажбата мъчно ще удовлетворят даже една трета от кредиторите на сдружението, притежател на емблематичната в миналото зала.

Тук е моментът да напомним, че тя е издигната през 1961 година, а името й е обвързвано с това, че София бе хазаин на Световните студентски летни игри през същата година. Тя е със застроена повърхност от 4130 кв. м и се състои от три зали: съществена - за осъществяване на спортни надпревари, конгреси и концерти (капацитет 2300 места), зала "Изток " - с потенциал от 500 индивида, и зала "Юг " - особено оборудвана за осъществяване на образования и конференции. Има и 10 кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири съблекални.

Историята на "раздържавяването "

също не е безинтересна. Тя стартира през 2003-а с дейното присъединяване на тогавашния състезателен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха по към този момент пробвана скица: атрактивният държавен парцел се апортира в взаимно акционерно сдружение сред страната и частна компания, след това уставният капитал на АД-то се усилва, а най-после частната компания изкупува новите акции. Крайният резултат е, че страната става миноритарен притежател, на който никой не обръща никакво внимание. В нашия случай, зала "Универсиада " беше приватизирана против скромните 9.5 млн. лв.. Едноличният притежател на капитала (на хартия) е "Универсиада " ЕАД. Негов притежател е друго ЕАД - "Велдер билд ", а крайният "сайбия " е прикрит зад упоменатата доскоро швейцарска компания "Съсекс инвест АГ ".

Логично изниква въпросът "Как, откакто инвеститорският интерес към страната ни пораства ли пораства (според хвалбите на управляващите), към този момент две години не се появи някой, който да прояви интерес към залата? Или най-малко към терена, който се намира в една от най-скъпите и елитни столични местоположения? "

Очакването на "правилния " покупател продължава....
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР