Построеният в ИКИТ на БАН прибор “Люлин-МО, който e прикачен

...
Построеният в ИКИТ на БАН прибор “Люлин-МО, който e прикачен
Коментари Харесай

Построеният в България прибор Люлин-МО изпрати първи данни от Марс!

Построеният в ИКИТ на Българска академия на науките уред “Люлин-МО ”, който e прикачен към съветския комплекс ФРЕНД на руско-европейската галактическа задача “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ”, изпрати данни от орбитата на Марс!

На показаната по-долу графика се виждат данните от “Люлин-МО ”, активност на потока на галактическите галактически лъчи. По хоризонталата са дните след 1-ви ноември 2016 година Показани са интегралните потоци, регистрирани от детектори А и B (черна линия) и детектори C и D (зелена линия).

Източник на новината: ЕXOMARS.COSMOS.RU

Няма по какъв начин да не се радваме, че издигната в България инсталация взе участие в проучването на планетата Марс. Дълъг и бодлив е пътят ни към Червената планета. Българска инсталация беше инсталирана на борда на “Марс 96 ”, която аварира при изстрелването преди две десетилетия. Наш уред “Люлин-Фобос ” също трябваше да лети към Марс на борда на автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ” през 2011 година. За страдание и тя аварира при изстрелването.

Но на 14 март 2016 година, след толкоз доста десетилетни несполуки, съветската ракета “Протон-М ” най-сетне съумя да форсира руско-европейската автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс ” на път към Марс. На 19 октомври станцията сполучливо влезе в орбита към Червената планета. Най-накрая наслада!

Снимка: Роскосмос/ЕКА/ЭкзоМарс/ФРЕНД/ИКИ

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР