Постъпленията в държавната хазна продължават да се свиват, въпреки че

...
Постъпленията в държавната хазна продължават да се свиват, въпреки че
Коментари Харесай

Постъпленията в държавната хазна продължават да се свиват

Постъпленията в държавната хазна не престават да се свиват, макар че към момента бюджетът е с остатък. Това демонстрират данните за осъществяването на консолидираната фискална стратегия към края на юли и прогнозните за август, оповестени от финансовото министерство.

През август в хазната се чака да има остатък от 1,5 милиарда лв., което е понижение по отношение на 1,7 милиарда лв. по отношение на края на юли.

Финансовото министерство даже предвижда месечен недостиг от 190 млн. лв. през август, като свиването на постъпленията в хазната продължава поради икономическите последствия от рецесията с COVID-19.

Най-сериозен е резултатът върху данъчните приходи.

Например - от Данък добавена стойност са постъпили малко над 6 милиарда лв. към края на юли, което е с 400 милиона по-малко по отношение на година по-рано.

От показаните данни обаче не излиза наяве дали понижението е само поради по-ниската стопанска интензивност, подбудена от пандемията, или към този момент се усещат последствията от намаляването на ставката за храната и безалкохолните питиета, детските артикули и книгите.

Към август към бе понижена ставката и за бирата и виното, сервирани в заведенията за хранене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР