Последното преброяване ще рефлектира и върху броя депутати, които ще

...
Последното преброяване ще рефлектира и върху броя депутати, които ще
Коментари Харесай

Новото преброяване уреди Пловдив с още един депутат

Последното броене ще рефлектира и върху броя депутати, които ще показват Пловдив, освен това още на идващите парламентарни избори. В момента в България има 31 изборни региона - те следват административното разделяне с 28 области, като столицата има три региона плюс София-област, а Пловдив - два - в града и в региона.

От числата, които Национален статистически институт разгласи, излиза, че броят на мандатите би трябвало да се промени - някъде (където има прираст) да се прибавят, от другаде да се вземат. Според Изборния кодекс обаче в един изборен регион не може да има по-малко от 4 мандата. Така че Видин, който най-бързо губи население, още веднъж ще бъде представляван от четирима народни представители, без значение че съгласно последното броене няма население и за трима.

Региони, които изпращат по 4-ма депутати в Народното събрание, са още: Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол. Почти всички те са в листата на регионите, губещи бързо население. Но както стана дума, по закон от тях не може да се взимат мандати. Освен в случай че политиците не решат друго и не бъде изменен Изборният кодекс.

Но по-вероятно е да бъдат взети мандати от области, които са „ надценени “. Плевен да вземем за пример в този момент има 9 мандата, само че съгласно последните данни районът губи половин мандат. И е въпрос на политическа преценка дали на плевенчани да им се отнеме цялостен мандат, или да се резервира настоящето състояние.

Също по този начин стоят нещата във Враца, в Монтана и в Ловеч да вземем за пример. В първия град в този момент мандатите са 6, във втория и третия - по 5, само че популацията и на трите области понижава с по половин мандат.

София-област пък назад - нараства с половин мандат. И също е политически въпрос дали да <210> се даде цялостен.

Според новото броене столицата, която в този момент изпраща 42 депутати в Народното събрание, би трябвало да получи най-малко още 5 мандата и да изпраща 47 депутати. Трябва да се напомни, че от 2009 година мандатите в страната са се променяли два пъти съгласно динамичността на популацията и трите софийски региона са увеличавани.

Новите данни за популацията на България биха нараснали мандатите и за други градове. Варна в този момент изпраща 15 депутати, само че съгласно порасналото си население би трябвало да избира още двама. Другият огромен морски град - Бургас, сега излъчва 15 народни представители, само че би трябвало да ги усили с още един.

Друг огромен град - Стара Загора, обаче би запазил настоящето си посланичество - 11 народни представители, защото популацията на региона нараства, само че не задоволително, с цел да има цялостен мандат.

Как стоят нещата в Пловдив?

Градът, който в този момент има 11 мандата, би трябвало да ги усили с най-малко още един. Много е евентуално същото да се случи и със 17-и МИР за Пловдив-област.

Какво ще стане най-после и къде ще се усилят депутатите, а къде ще намалеят, обаче, в последна сметка, е политически въпрос. И всяка партия прави своите тънки сметки въз основата на своята география - би желала да има повече мандати там, където има повече нейни гласоподаватели. Това важи изключително за партиите, които имат концентриране на избор, а не отмерено систематизиране в цялата страна. 

Според " Прозрачност без граници " е време да се промени изборното законодателство, с цел да е допустимо уедряване на най-малките райони, с цел да не се изкривява вот​ът на гласоподавателите от преливане на мандати.

Проблемът с мъртвите души в изборните описи също може да бъде решен.

" Различни експертни оферти има в тази връзка, само че сигурно е належащо да бъде формиран указател, който да служи единствено и само за задачите на изборния развой ", твърди Ваня Нушева, специалист по изборни процеси от " Прозрачност без граници ".

Дали дребните мандатни региони ще бъдат окрупнени и дали ще има изборни описи, разнообразни от тези на ГРАО за идващия избор, зависи единствено от волята на парламентарните партии да трансформират изборния закон. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР