Последното масирано увеличение на лихвените проценти в Турция привлече вниманието

...
Последното масирано увеличение на лихвените проценти в Турция привлече вниманието
Коментари Харесай

Скокът на лихвените проценти връща чуждестранните инвеститори в Турция

Последното масирано нарастване на лихвените проценти в Турция притегли вниманието на от дълго време скептично настроени задгранични вложители, които настояват, че биха могли да се върнат към турските активи, в случай че управляващите продължат да показват, че е налице превръщане към ортодоксална парична политика, оповестява Reuters.    Лирата нарастна с цели 7% в четвъртък, откакто централната банка шокира пазара, повишавайки главния си лихвен % със 750 базисни пункта до 25% - три пъти повече от предстоящото.    Високопоставени представители на Турция декларират, че възнамеряват да подхващат още две жизненоважни стъпки, с цел да извърнат продължаващия от години отлив на задгранични вложения - идващия месец ще разгласяват цялостна икономическа стратегия, която ще понижи несигурността; и ще стартират да организират срещи с вложители в чужбина.    Министърът на финансите Мехмет Шимшек ще даде началото на този инвеститорски тур на 19 септември в централата на Goldman Sachs в Ню Йорк, оповестява още осведомителната организация.    Въпреки че кривата може би се трансформира, убеждаването на вложителите няма да е елементарно: непознатите компании съвсем изоставиха Турция през последните пет години, в които президентът Тайип Ердоган наложи ексцентрична и постоянно безредна финансова политика, която включваше понижаване на лихвените проценти в изискванията на възходяща инфлация.   

Въпреки това петима задгранични вложители декларират пред Reuters, че покачването на лихвените проценти е сигнал за новопридобита самостоятелност на представителите на централния трезор, които имат съществени планове да се оправят с непрестанния напън върху валутата и да овладеят инфлационните упования. 
" Имам възприятието, че те поправят грешките, които направиха с първите си решения за повишение на лихвите ", споделя Виктор Сабо, портфолио управител в abrdn в Лондон. " И това е знак, че натискът върху валутата продължава ".    Ола Ел-Шаварби, заместител портфолио управител по тактиката за акции на разрастващите се пазари във Van Eck, декларира на собствен ред: " В момента се следи наклонност към понижаване на риска. Имаме известна експозиция и се усещаме все по-удобно от общата картина, тъй че ставаме по-конструктивни. Колкото повече доказателства получаваме за завръщането към ортодоксалността, толкоз по-вероятно е да преразгледаме тези вложения ".   Въпросът Ердоган    Изправен пред мощно изчерпани валутни запаси и други стопански усложнения, Ердоган, преди малко спечелил преизбирането си през май, назначи Шимшек и избра за шеф на централната банка някогашния банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан - първата жена отпред на централната банка на страната, с цел да промени нещата.    Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз разяснява пред банкери, че в " средносрочната стратегия " идващия месец ще бъде разказан преходът към по-голяма икономическа и финансова предвидимост и ще бъдат включени тригодишни макропрогнози. Той прибавя, че ще се форсира и инвеститорското търсене.    Шимшек също акцентира, че екипът му има политическа поддръжка за своя проект, който би трябвало да докара до понижаване на инфлацията към май идната година.   

Засега Ердоган, който уволни четирима шефове на централната банка за четири години, не сподели съвсем нищо за повишението на лихвите, подчертава още осведомителната организация и цитира Блез Антин, началник на отдела за проучвания в Европа в компанията за ръководство на активи TCW, който споделя:  
" Те ще би трябвало да покачат лихвените проценти още повече в този цикъл, с цел да имат дълготраен резултат върху интернационалните вложители. Въпросът е дали имат зелената светлина от Ердоган, с цел да продължат. "     В четвъртък централната банка на Турция съобщи, че ще увеличи лихвите още, в случай че е належащо, а JPMorgan предвижда, че те ще доближат 35% до края на годината.   Несигурни стъпки    При състояние, че инфлацията се чака да нарасне до близо 60% до края на годината от съвсем 48% предишния месец, покачванията на лихвите частично понижават разликата.    Въпреки че интернационалните облигации на Турция са необятно публикувани и са част от основни показатели, страната се бори да притегли задгранични вложители назад на вътрешните си облигационни пазари след поредност от рецесии с лирата и в действителност надзор върху капитала.    Чужденците имат по-малко от 1% от турските облигации, което е спад по отношение на 10% през 2019 година и 20% през 2015 година, сочат формалните данни. През последните три месеца облигациите означиха единствено 110,5 млн. $ кумулативен приток на задгранични вложения, до момента в който акциите - прилив от 1,7 милиарда $.   

Турските пазари на акции, еврооблигации и суапове за кредитно несъблюдение са по-привлекателни цели през тази и идната година, изключително след повишението на лихвените проценти, споделят вложители и публични лица пред Reuters. Новите вложения от страните от Персийския залив оказват помощ да се завоюва време и да се обновят валутните запаси. 
" В последна сметка за вложителите крайният лихвен % е от голяма важност - само че по-важно е, че централната банка е подготвена да работи, когато е належащо ", споделя Каан Назли, портфолио управител в мениджъра на активи Neuberger Berman в Лондон. " Но да забележим тази смяна е нещо позитивно. "     Освен комбинираното стягане на паричната политика с 1650 базисни пункта от юни насам има и други признаци за трайна смяна. Властите покачиха налозите, с цел да лимитират бюджетния недостиг, охладиха вътрешното търсене, започнаха да анулират скъпата скица за депозити, предпазени от обезценяване, и усилиха валутните запаси с 20 милиарда $, с цел да предотвратят възможна рецесия с недостига по настоящата сметка.    В изявление за вестник Yeni Safak Шимшек разяснява, че Турция е многообещаваща за задграничните вложители, стига " да следваме политика, учредена на правила, в сходство със международните правила ". 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР