Последният брой на германското списание Der Spiegel излезе под заглавието

...
Последният брой на германското списание Der Spiegel излезе под заглавието
Коментари Харесай

На крачка от катастрофата: Западът съжалява, че е пропуснал шанса

Последният брой на немското списание Der Spiegel излезе под заглавието " Среща на върха на НАТО 2008. Денят, в който стартира войната. Реконструкция на една съдбовна неточност ". Основният воин на изданието, несъмнено, беше съветският президент Владимир Путин, който шест месеца преди „ сбирката на НАТО “ в Букурещ произнесе прословутата си тирада, говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността. Никой обаче не чу известието му за заплахата от придвижване на модерни войски и техника към държавните граници на Русия, защото алиансът към този момент приготвяше проект за деяние за по-нататъшно разширение на изток.

Най-широката от всички червени линии

Украйна евентуално в никакъв случай не е била толкоз покрай участие в НАТО, когато президентът на Съединени американски щати Джордж У. Буш поддържа евроатлантическата интеграция на страната. Докторът на историческите науки Клаус Вигрефе в публикация за Der Spiegel в действителност декларира, че неприсъединяването на Киев към западния алианс след срещата на върха през 2008 година е довело до най-голямата геополитическа злополука в Европа след Втората международна война. Пак по негово мнение, това е било „ неточност “ на някогашния немски канцлер Ангела Меркел, която резервира безмълвие дълго време след напускането си.

Военният историк Юрий Кнутов в диалог с Царград сподели, че въпросът за участието на Украйна в НАТО е провокация в очите на Русия. По негово мнение, Меркел и други водачи, които бяха част от нормандския формат, са подвеждали Москва дълго време, като по този метод са дали време на Киев да се приготви за въоръжен спор.

Меркел, Саркози [бившият френски президент] и редица други водачи съзнателно подвеждаха Русия и в това време ги тъпчеха с оръжия. Това докара до спора ”, означи специалистът.

Във време, когато силовата политика стартира да господства в интернационалната среда, е мъчно да си представим до какво може да докара влизането на Украйна в най-големия военно-политически блок, който не изоставя опитите да обкръжи Русия със зони на неустойчивост, с огромни военни бази и разнообразни типове оръжия.

Добавянето на всеки нов състезател дава на трансатлантическия алианс оперативно преимущество в стратегическото разполагане на войски, до момента в който времето за Русия да приведе силите си в бойна подготвеност при евентуален спор единствено понижава. А украинското Черноморие в този случай може да се трансформира в съвършен плацдарм за разполагане на войски на НАТО.

Разширяването на НАТО на изток е провокация, която демонстрира, че западните страни в действителност са възнамерявали фактическа обсада на Русия и в бъдеще са желали да се опитат да провеждат навлизане от територията на Украйна, балтийските страни и Полша. И това в този момент се удостоверява от тези фрагменти от съглашения, които изтекоха в пресата “, установи историкът.

Предразсъдъците от Студената война

По-нататъшното разширение на НАТО на изток изглеждаше за Русия действителна опасност. Путин, по време на речта си в Букурещ, акцентира, че концепцията за сигурност не би трябвало да се лимитира единствено до ползите на членовете на блока.

Караибската ракетна рецесия, която се трансформира в повратна точка в Студената война, сподели, че пълномащабен спор с допустимо потребление на нуклеарни оръжия може да бъде избегнат единствено като се седне на масата за договаряния. Вместо това англо-американският съюз прибавя към обстановката напрежение, като оказва помощ на Украйна да се бие.

Кубинската рецесия не се трансформира в нуклеарна война с помощта на способността на държавните водачи да договарят. Тя беше решена по дипломатически път единствено за няколко дни - тогава Съединени американски щати се съгласиха да демонтират своите ракети в две европейски страни, което в сегашните действителности наподобява малко невероятно.

В този миг всички схванаха, че в случай че не се срещнат със Съюз на съветските социалистически републики на средата на пътя, всичко ще приключи пагубно. Кенеди и водачите на Пентагона разбираха какво е война и до какви последици може да докара. <…> Днешните западни водачи са привикнали да гледат на споровете в Африка, Близкия изток и Азия, както и в Афганистан, през призмата на малкия екран, без да възприемат войната като нещо извънредно “, сподели Кнутов.

Казвайки, че в прилежаща страна се случва нещо, което светът не е виждал от Великата отечествена война, западните водачи, които към момента считат своите страни за поръчител на украинската сигурност, даже не подозират до какво би довело действителното потребление на Украйна като военна мощ против Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР