Последните седем дни бяха едни от най-натоварените както за световната,

...
Последните седем дни бяха едни от най-натоварените както за световната,
Коментари Харесай

Путин задмина Байдън в Близкия изток

Последните седем дни бяха едни от най-натоварените както за международната, по този начин и за близкоизточната политика през последните години. Причината е елементарна: Владимир Путин и Джо Байдън посетиха районни центрове на мощ, сред които съществуват цели комплекси от проблеми и несъгласия. Руският водач посети Иран, а Саудитска Арабия стана последна дестинация на пътуването на американския президент.

Пред очите на света се разкриха резултатите от дипломатическото противостоене.

Протоколната работа на американския президент трябваше да предприеме такива трикове, с цел да не бъде упрекнат президентът, че се ръкува с някой, който до неотдавна наричаше надали не палач.

Но, несъмнено, това не предава цялата дълбочина на разликите сред тези две пътувания. Затова ще ги разгледаме по-подробно.

Вчерашното пътешестване на Владимир Путин беше кратко, само че не по-малко интензивно събитие - в границите на един ден той се срещна с Рахбара на Иран аятолах Али Хаменей, президента на Ислямската република Ибрахим Раиси и турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

Беше разискван цялостен набор от значими районни и световни проблеми: от опасността от апетит до разрешаването на сирийската рецесия.

Ключовият миг на срещата беше настрана упоменатият параграф от заключителното официално съобщение, в който се показва, че страните признават и поддържат суверенитета на Дамаск. Особено значимото е, че участниците са единомислещи, че Съединени американски щати би трябвало да изоставен Заефратието. Тези територии се управляват от кюрдите и точно там американските компании добиват нефт – още един привет към Белия дом и битката му с растящите цени на горивата.

Въпросът за провеждането на турска специфична интервенция против кюрдите в северната част на страната остава открит. Ердоган изрази вяра, че Москва и Техеран ще поддържат дейностите на Анкара, само че водачите на Русия и Иран не разясниха това. Въпреки че намекът във фразата за " действителни закани от престъпност, екстремизъм, фракционизъм " надали остана неусетен.

В същото време водачите на трите страни съумяха да споделят вижданията си по въпросите на двустранните връзки. С Иран бяха разисквани амбициозни инфраструктурни планове, в това число маршрута Север-Юг, който включва основаването на огромен сухопътен транспортен кулоар от Русия до Персийския залив и Индия. Освен това Москва и Техеран имат намерение да засилят интеграционните процеси - единствено за последните шест месеца търговията сред страните е повишена с 40 %.

С турския си сътрудник съветският водач разиска казуса с износа на зърно. Путин уточни, че износът му от територията на Украйна е вероятен единствено в случай че бъдат отстранени глобите върху доставките от Русия, а Западът към момента не е изразил възражения против това, сподели той.

Вчерашните събития в Техеран бяха индикативен отговор на обиколката на американския президент в Близкия изток предходната седмица.

Целта на визитата на Джо Байдън беше почти следната: да се спогодят за споразумяване на арабско-израелската борба и под това покритие да изострят обстановката в така и така сложните връзки сред Саудитска Арабия и Иран, само че главното е Рияд да се съгласи с увеличение на производството на нефт и доставките на гориво за Съединените щати.

Байдън освен не съумя да извърши поставената пред него задача, визитата може просто да се назова срамна.

За това по какъв начин са протекли договарянията при закрити порти, страните приказват съвсем противоположни неща. Байдън упорства, че е нарекъл Мохамед бин Салман виновен за убийството на Джамал Хашоги. В Рияд обаче настояват, че събитията са се развили, меко казано, по различен метод. Според министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр американският водач е нарекъл убийството на журналиста проблем, на което е получил отговор, че закононарушението е разследвано и отговорните са осъдени. След това диалогът мина на друга тематика.

В същото време самият Мохамед бин Салман безусловно укори Вашингтон за опитите да наложи полезностите си на разнообразни страни по света и неналичието на почитание към техните партньорски обичаи.

„ Ако Съединените щати желаят страните да споделят техните полезности на 100 %, тогава единствено страните от НАТО ще останат с тях “, сподели той.

Е, западната търговия с полезности от дълго време не изненадва никого, в този епизод по-скоро забавлява с показателната глупост на опитите на американската администрация да настани Байдън на два стола. А от там – на земята.

Поклонението не докара до упования спад в цените на бензина, поради който демократите рискуват да изгубят междинните избори през ноември, а самият Байдън е пред импийчмънт. Саудитска Арабия акцентира, че е подготвена да усили производството до 13 милиона барела дневно - в този момент цифрата е малко по-висока от 10,5 милиона - защото това е границата на настоящия потенциал на кралството. В същото време през май беше казано, че такива числа могат да бъдат реализирани едвам до 2027 година Освен това Рияд не крие, че остава предан към договорката ОПЕК+ и че всяко нарастване на квотите ще бъде в съгласие с участниците в нея при започване на август, в това число Русия.

И тук желая да обърна внимание на една дребна, само че доста забележителна детайлност. Веднага откакто завърши първата среща на Байдън с Мохамед бин Салман, в Москва по самодейност на Рияд се срещнаха пратеникът на съветския президент за Близкия изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов и посланикът на Саудитска Арабия Абдулрахман Ал-Ахмед. В малко известие на уеб страницата на министерството се отбелязва, че страните са синхронизирали часовниците по предпочитани въпроси за по-нататъшното развиване на руско-саудитските обичайно другарски връзки. И е мъчно да се повярва в съвпадението на такива съвпадения.

Подобно обилие от тематики и значими въпроси в дневния ред разкрива разликите в методите на Москва и Вашингтон към Близкия изток. Самият Байдън сподели, че Съединени американски щати не са подготвени да отдръпват от региона, с цел да не бъде напълнен вакуума от Русия и Китай. Ако изтриете арогантно-дипломатическите нотки от тази фраза, тогава това значи нещо сходно: „ Аборигени, ние няма да отстъпваме на никого и имаме намерение, както преди, да се разпореждаме с вас “.

На собствен ред в Кремъл и на Смоленски площад схващат всички тънкости на близкоизточните несъгласия и с ювелирна точност търсят и намират взаимни отстъпки, които да устройват освен Москва, само че и главните играчи в района. Така Русия дава да се разбере: тя ще е тук за дълго време. И в Близкия изток схващат кой им носи мира и кой носи меча.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР