Последните над две десетилетия цените на жилищата в Швеция непрекъснато

...
Последните над две десетилетия цените на жилищата в Швеция непрекъснато
Коментари Харесай

Швеция отново с изненада

Последните над две десетилетия цените на жилищата в Швеция непрестанно растяха. Тенденцията се резервира даже по време на международната икономическа рецесия, когато в целия свят цената на квадратен метър жилищна повърхност понижа на половина. Сегашната рецесия, провокирана от пандемията, сякаш по-скоро се яви катализатор за цените и жилищата през последната година регистрират забележителен растеж. Швеция обаче не следва тази наклонност. Максимумът на цените в тази скандинавска страна доближи пика си през юни 2021 година По данни на държавната кредитна институция SBAB, през юли цените на жилищата са спаднали във всички райони, като се изключи Голям Малмьо. В Стокхолм те регистрират спад от 2.6%.

Въпреки че цените на жилищата по традиция регистрират лек спад през летните месеци, този път той не се дължи на сезонност. „ Става все по-очевидно, че влизаме в по-спокоен интервал на пазара на недвижими парцели, споделя основният икономист на SBAB Робърт Бойе.

Обезценяване се следи и при частните жилища. В Голям Гьотеборг понижението е 3.4%, а в Голямо Малмьо – 4.4%. Очакванията на експерти са, че до края на настоящата година пазарът на жилища се остане спокоен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР