Последните 12 години Сирия е раздирана от гражданска война. Сега

...
Последните 12 години Сирия е раздирана от гражданска война. Сега
Коментари Харесай

Война, а сега земетресение. Ще стигнат ли помощите до пострадалите в Сирия?

Последните 12 години Сирия е раздирана от революция. Сега част от страната беше наранена и от опустошително земетресение. Много от потърпевшите обаче се намират в размирен региони. А воюващият с тях режим в Дамаск държи всяка западна помощ да бъде разпределяна под негов надзор.

Сирийска неправителствена организация събира над 2,6 млн. евро в помощ на потърпевшите от, само че деятелите се тормозят дали даренията ще стигнат до тези, които в действителност се нуждаят от тях. Причината е, че от 12 години насам страната е раздирана от опустошителна революция, в която през последните години на страната на режима в Дамск се включи и Русия.

Около 4% от територията на Сирия - в северозападната част на страната, се управлява от опозицията. Тази зона, в която се намират над 4,5 млн. цивилни, на процедура, е блокирана от силите на сирийския президент Башар Асад и съветските му съдружници. И въпреки че тя също беше мощно наранена от трусовете в понеделник, режимът в Дамаск към този момент разгласи, че всяка филантропична помощ от Запада би трябвало да бъде координирана с него.

Именно това кара доста сирийци зад граница да се тормозят, че помощите, които събират за сънародниците си, в последна сметка могат да се окажат в ръцете на хора, близки до държавното управление на Асад, а не при тези, за които са предопределени.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер разтресе в понеделник рано сутринта най-силно Турция, само че засегна и част от Сирия. Според формалните данни на локалните управляващи към четвъртък сутринта са доказани над 12 000 жертви в Турция и близо 3000 в Сирия.
 Мъж носи тялото на дете, извадено от руините в град Харим в провинция Идлиб, следена от бунтовниците в Сирия, 8 февруари 2023 година
Над 1700 от починалите сирийци са от северозападната част на страната, следена от бунтовническите сили. Броят на жертвите и ранените непрестанно се усилва, а никой към момента не знае какъв брой тъкмо са затрупаните под отломки.

Светът незабавно стартира да събира помощи и да изпраща избавителни екипи. И до момента в който този развой в Турция протича при цялостно подпомагане от страна на локалните управляващи, обстановката в Сирия е много по-различна.
Ситуацията в Северозападна Сирия
На фона на тази апокалиптична картина цивилното население в следената от сирийската съпротива зона е още по-уязвимо, защото тази територия до наскоро беше подложена на многократни бомбардировки от режима в Дамаск и подкрепящите го съветски сили.

Резултатът е, че минимум 65% от главната инфраструктура е разрушена или мощно развалена, а 90% от популацията още преди земетресението зависеше от филантропична помощ, която идва единствено през един граничен пункт на сирийско-турската граница - Баб ал-Хава.

През 2014 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации реши да отвори четири гранични пункта в Северозападна Сирия, през които да бъдат доставяни хранителни запаси. Целта беше цивилните в следената от близката до Ал Кайда формация " Хаят Тахрир аш Шам " територия, да бъдат постоянно снабдявани с най-необходимото.
 Работници разтоварват помощ, изпратена от Иран със аероплан, на летището в северния сирийски град Алепо, 8 февруари 2023 година
Режимът на Асад и подкрепящата го Русия обаче поредно се опълчват на тази процедура, защото Дамаск желае да ускори въздействието си и в дребното останали размирен региони като привинция Идлиб. Затова Москва употребява правото си на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и съумя да затвори един по един множеството от тези гранични пунктове.

Така сега работи само Баб ал-Хава, само че не е ясно докога. В допълнение - пътят, свързващ го с вътрешността на Турция, беше мощно развален от трусовете.
 Спасители претърсват отломки в град Салкин в следената от бунтовниците северозападна провинция Идлиб, покрай сирийско-турската граница.
В същото време в следената от сирийските бунтовници зона работи главно една неправителствена организация, основана, с цел да реагира на периодическите въздушни удари - така наречен Бели каски, придобили храбър статут измежду локалното население.

Американският президент Джо Байдън към този момент разяснява, че подкрепяните от Вашингтон доброволци ще реагират на място, само че това няма по какъв начин да е задоволително - Белите каски наброяват към 3000 души при към 4,5 млн. цивилни, нуждаещи се от помощ в този момент.
" Всеки, който ни сътрудничи, се счита за терорист "
Molham Volunteering Team е сирийска неправителствена организация, дейна точно в северозападните региони на Сирия. Веднага след земетресението тя разгласи акция за събиране на 3 млн. евро. Към четвъртък сутринта организацията към този момент съвсем е изпълнила задачата си, само че това в действителност е по-лесната част.

“На нашия екип е неразрешено да работи в зоните, следени от държавното управление ”, споделя пред Ройтерс Атеф Нануа, създател на Molham Volunteering Team, който таман се е върнал от град Джаблех - мощно обиден от земетресението, само че под контрола на Дамаск.

“Всеки, който сътрудничи на нашата организация, се смята за терорист ”, прибавя Нануа.
 Спасители търсят оживели под отломки в Алепо, Северна Сирия, 7 февруари 2023 година
Ситуацията в допълнение е затруднена от обстоятелството, че доста сирийци нямат доверие на обвързваните с държавното управление на Асад организации и отхвърлят да им подаряват пари. А те са единствените, позволени да работят в по-голямата част от страната.
Опасенията са, че множеството от събраните средства ще попаднат под контрола на близки до режима в Дамаск.
“Сирийците в чужбина не се усещат уверени да изпращат дарения на организации, които работят под контрола на президента Асад, макар острата потребност ”, разяснява пред Ройтерс 39-годишният Малат Алзуби, който живее в Лондон.

По думите му причина за недоверието са опасенията, че множеството от средствата, събрани за хората в потребност, в действителност ще попаднат под контрола на близки до режима в Дамаск.

Тези подозрения в допълнение бяха засилени от изявлението на посланика на Сирия в Организация на обединените нации Басам Сабах, който тази седмица се срещна с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, с цел да изиска интернационална помощ. Сабах обаче посочи пред публицисти, че всяка филантропична поддръжка би трябвало да бъде координирана с Дамаск и да се разпределя от вътрешността на Сирия, а не през турската граница.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР