Последната в живота си пресконференция, знаменитият писател-фантаст Станислав Лем дава

...
Последната в живота си пресконференция, знаменитият писател-фантаст Станислав Лем дава
Коментари Харесай

Живеем в ерата на необуздано консуматорство ♥ Станислав ЛЕМ

Последната в живота си конференция, популярният писател-фантаст Станислав Лем дава не за публицистите, а за читателите си. Беседата е през януари, 2006 година Редакцията на сайта-организатор, ИноСМИ, се извинява пред участниците, че поради влошено здравословно положение, писателят не може да отговори на всички въпроси и показва вяра, че след възобновяване си, той ще успее да продължи разговора. На 27 март 2006 година Станислав Лем умира. А ето част от неговите отговори на читателски въпроси. 

За упованията и действителността

С времето, на мястото на младежкото ми удивление по отношение на опциите на технологиите, се настани скептицизмът. Възможно е, поради обстоятелството, че остарявах, а може и поради парниковия резултат. 

Живеем в ерата на безотговорно консуматорство. На мястото на съществуващата в миналото алтернатива „ да имаш или да бъдеш ”, застана императивът „ КУПУВАЙ ”.

Проблемът е в това, че потребителската маса пораства лавинообразно, до момента в който в това време естествените запаси на планетата ни стават все по-оскъдни. И това се вижда добре при нефта, явяващ се основна причина за доста модерни въоръжени спорове. Нашата охота нарушава равновесието на биосферата. Заради парниковия резултат, климатът става все по-непредсказуем. Икономическите и обществените контрасти се задълбочават. Добър образец за това – достиженията на актуалната медицина, налични единствено за елитарна група от определени богаташи. 

Стълкновението на моите идеалистични футуристични мечти с действителността, се оказа мъчително отчаяние. На  мен ми се удаде повече или по-малко, да предскажа днешното положение на технологиите, които хората сътвориха.

Проблемът е в това, че смятах, че ще я употребяваме за напълно разнообразни цели. Имах илюзията, че ще се ръководим от утилитарни и естетически съображения, а освен от обикновената жадност за облага. 

За персонална приложимост, сътворих личен минималистичен етичен кодекс – постаравам се просто да се държа обичайно и за никого да не бъда свиня. 

А за висша етична инстанция, аз смятам разсъдъка – ние би трябвало да се ръководим на първо място от неговия глас.

Източник: ИноСМИ
Снимка: wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР