Последната българска подводница e заплашена от гибел. 8 години след

...
Последната българска подводница e заплашена от гибел. 8 години след
Коментари Харесай

Окаяна съдба! Какво се случва с последната българска подводница „Слава“

Последната българска подводница e застрашена от крах. 8 години откакто беше свалена от въоръжение тя гние във Варна, а планът за превръщането й в музей към момента не е сбъднат, съобщи БГНЕС.

Така след четвърт век работа завърши славният път на „ Слава " във Военноморските ни сили.


В момента „ Слава " е тъжна панорама - закотвена на кей, потънала в наслойка и изгнила. След " пенсионирането " й подводницата бе трансферирана на Община Варна, с цел да стане музей. Идеята обаче не е осъществена. Подводницата по натурален път ще стане на скрап, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Тази година се навършва един век от началото на подводното корабоплаване в България - добър мотив да бъде избавена последната ни подводница. Произведена е в Съветския съюз по план „ 633 “ или НАТО-клас „ Ромео “ през 1959 година Носи името „ Ленински комсомол “ до 1991 година, когато е преименувана. В българските Военноморски сили влиза на въоръжение през декември 1985 година Първият ѝ пълководец под български байрак е капитан лейтенант Дарин Матеев.


През 1989 година „ Слава “ е оповестена за „ подводна лодка отличник на Военноморски сили “. През 90-те години на XX век не се употребява интензивно, заради изчерпване на ресурса на батерията, която бива заменена през 1998 година След влизането на България в НАТО подводницата взе участие в голям брой взаимни учения, като през 2007 година взе участие в обучение за избавяне на екипаж на аварирала подводница, приключило сполучливо. Най-дългогодишният ѝ пълководец е кап. I сан Камен Кукуров.

„ Слава “ е дълга 76 метра, необятна – 7 метра, има дълбочина на прегазване 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива оптималната скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела. Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за ръководството, поддържането на системите и въоръжението. На публична гала през ноември 2011 година подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, след което има проекти да бъде превърната в музей.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР