Посетители на футболния шампионат Евро 2020 се заразяват с COVID-19.

...
Посетители на футболния шампионат Евро 2020 се заразяват с COVID-19.
Коментари Харесай

Евро 2020: Какъв е рискът да се заразим на стадиона

Посетители на футболния шампионат Евро 2020 се заразяват с COVID-19. Рискът от зараза не е дребен, а наличието на разновидността делта също не оказва помощ. 

Европейското състезание се организира в 11 разнообразни града в 10 разнообразни страни.  Картините, които виждаме на телевизионните екрани, наподобяват странни за мнозина 18 месеца след началото на пандемията: тълпи в затворени пространства, разпространяващи аерозоли посредством скандиране, хиляди хора без маски. Какво влияние ще окаже първото огромно спортно събитие, извършено с многохилядни зрители на трибуните, върху третата вълна на пандемията, която едвам в този момент затихва?  DW оповестява какви отговори дава инспекцията на обстоятелствата.  

Разпространява ли са на мачовете от Европейското състезание COVID-19?

На някои мачове от ЕВРО 2020 почитателите минават на  предварителна проверка за COVID-19;  при други феновете се оказват положителни за вируса след мача.

В Дания зрители дадоха позитивни резултати за делта разновидността след мача сред домакините и Белгия. Тогава управляващите посъветваха 4000 фенове от избрани блокове на стадиона да си създадат PCR тест. Досега най-вече случаи на COVID-19 бяха обявени след мача между  Финландия и Белгия, който се организира в Санкт Петербург. Русия — и най-много Москва и Санкт Петербур регистрират рекорден брой новозаразени през последните дни. 

Според финландските медии минимум 86 инфектирани са открити измежду завърналите се от Русия. В множеството случаи не е ясно дали са хванали вируса на самия стадион или другаде, да вземем за пример по време на пътешестване до мача и противоположна. 

Мит ли е, че събитията навън са безвредни?

Експертите са единомислещи, че шансът за заразяване с COVID-19 при събития навън е релативно невисок, защото чистият въздух разрежда въздушните частици, получени от дишането и говоренето, които носят вируса. Но това е вярно само, в случай че се съблюдава минималната лична дистанция от другите.

Уилям Шафнър, професор по инфекциозни заболявания от университета Вандербилт в Съединени американски щати, също показва, че визитите на стадионите по време на Евро 2020 сами по себе си съставляват доста невисок риск от зараза, при изискване че се съблюдават ограничения за сигурност като ограничение на броя на феновете.  Мерките обаче варират от един стадион до различен.

В Будапеща публиката запълва целия потенциал на стадиона „ Ференц Пушкаш “, само че феновете би трябвало да дават негативен PCR тест, с цел да бъдат позволени.  В Глазгоу, „ Хампдън парк “ е ангажиран единствено 25%, само че феновете не са задължени да показват PCR тест.

Маските оказват помощ ли?

Спортните събития с огромен брой фенове " основават нараснал риск от зараза ", споделя създателят на проучването Филип Брайденбах. Изследователите записват нарастване на локалните равнища на зараза с към 7-8% след проучените мачове в Бундеслигата. Резултатите са ясно доказателство за това какъв брой е значимо да се носи маска и да се спазват правилата за разграничаване.

Шафнер се съгласява: " Маските не са съвършени. Но осигуряват известна отбрана, когато всички викат към вас викат и пеят. "

Могат ли разпоредбите за разграничаване да работят на стадиона?

Първата част на европейското състезание към този момент сподели, че избраното минимално разстояние на арените не се съблюдава. В Копенхаген, Мюнхен, Будапеща и други места доста почитатели стояха и седяха компактно един до различен.

В същото време оптималният потенциал на доста игрища беше фрапантно понижен от УЕФА, с цел да могат да се поддържат такива дистанции. Изключение до момента е Будапеща, където освен беше позволено стадионът да е цялостен, само че бяха разрешени и маршове на почитатели с до 20 000 участници 

Полуфиналите и финалът ще се играят на лондонския стадион " Уембли " с потенциал до 75%.  Това значи, че единствено всяка четвърта седалка ще бъде свободна - прекомерно малко, с цел да се поддържа минимално разстояние от 1,5 метра (около 5 фута) сред феновете.

Може ли Евро 2020 да форсира разпространяването на разновидността делта?

Нарастват опасенията, че броят на инфекциите, породени от делта разновидността на COVID-19, нараства в приемащите страни Русия и Англия.

УЕФА също по този начин постанови, че за финала на ЕВРО 2020 около 2000 задгранични фенове, както и 2500 чиновници на УЕФА, представители на медиите и VIP посетители би трябвало да бъдат позволени до стадиона, без да минават през нормално нужната карантина след влизане в страната.

Шойч обаче смята, че рискът Евро 2020 да подтиква мощно разпространяването на делта разновидността на вируса в Европа е невисок. Според него  така или другояче по-заразният делта вид към този момент нараства в Европа и още няколко десетки инфектирани няма да ускорят доста процеса.  

И въпреки всичко мнозина, като ръководителя на Световната здравна асоциация, Франк Улрих Монтгомъри, предизвестяват да не се пътува до Лондон. Според Европейския център за профилактика и надзор на болесттите към 28 юни 2021 година от пълнолетните жители на Европейския съюз изцяло имунизирани са малко под 36%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР