Португалия е най-новата страна, която експериментира с четиридневна работна седмица,

...
Португалия е най-новата страна, която експериментира с четиридневна работна седмица,
Коментари Харесай

Португалия стартира финансирана от правителството 4-дневна работна седмица

Португалия е най-новата страна, която опитва с четиридневна работна седмица, а фирмите получават помощ от държавното управление.

През идващите шест месеца 39 предприятия от частния бранш в страната ще вземат участие в пилотна стратегия, финансирана от държавното управление, в партньорство с 4 Day Week Global - организацията с нестопанска цел, която стои зад няколко известни опита с четиридневна работна седмица по света, се показва в известие на групата, представено от CNBC.

Работодателите са се съгласили да понижат броя на часовете, през които чиновниците работят всяка седмица, без да понижават заплащането им посредством модела 100-80-100:

Работниците получават 100% от заплащането за 80% от работното време в подмяна на 100% от нормалната си продуктивност.

Според отчет на откриватели от Лондонския университет и Университета в Рединг, които следят програмата, към 72% от португалската работна мощ работи повече от 40 часа седмично, което я прави третата страна от Организацията за икономическо сътрудничество и раз с най-дълга междинна работна седмица след Обединеното кралство и Ирландия.

Повечето от фирмите, участващи в опита, са в професионалната, научната и техническата сфера, само че програмата включва и детска градина, дом за обществени грижи, банка за стволови кафези, център за научни проучвания и развиване, както и компании от индустриалния бранш, търговията на дребно и нестопанския бранш.

Предприятията настояват, че желаят да ревизират дали съкратената работна седмица ще помогне за понижаване на напрежението и прегарянето на чиновниците, което от своя страна ще усъвършенства задържането на служащите.

Изследователите се надяват също по този начин да проследят икономическите, обществените и екологичните последствия от четиридневната работна седмица в Португалия.

Организацията 4 Day Week Global е началник на няколко високопрофилни опита по света, които набраха скорост през пандемията, защото предприятията и чиновниците започнаха да премислят актуалния метод на работа, отбелязва CNBC.

Миналогодишен опит в Съединени американски щати се оказа извънредно известен, откакто служащите показаха задоволството си. Много от тях обявиха, че в никакъв случай не биха могли да се върнат към обичайна петдневна работна седмица или най-малко не без доста нарастване на заплатата.

Работодателите също имаха изгода: Предприятията регистрират 8% нарастване на приходите за целия изпитателен интервал и 38% нарастване в съпоставяне със същия интервал година по-рано.

Най-големият опит на 4 Day Week Global досега включва близо 3000 служащи в цяла Англия през предходната година, като участниците регистрират по-добро здраве, финанси и взаимоотношения.

Въпреки че нито една страна не е приела напълно четиридневната работна седмица, опити се организират в Южна Африка, Белгия, Исландия, Япония и други страни.

Португалия се трансформира в известна дестинация за американските милениуми, които желаят да се реалокират в чужбина, с помощта на наличния живот и хубавия климат.

По данни на португалската работа за имиграция, броят на американците, пребиваващи в Португалия, е на най-високото си равнище от повече от десетилетие. В края на 2021 година в страната са живели към 7000 американци, което е повече от два пъти повече спрямо 3 години по-рано.

Миналата година страната пусна своя лична виза за цифрови номади, което още повече улеснява служащите от всички страни, които не са част от Европейския съюз или Европейското икономическо пространство, да стартират нов живот в чужбина, напомня CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР