Портрет на момиче във фотоизложба на “ предизвика множество критики

...
Портрет на момиче във фотоизложба на “ предизвика множество критики
Коментари Харесай

Критика към “Dior” - представя китайските жени в „лоша светлина“

Портрет на момиче във фотоизложба на “ ” провокира голям брой рецензии в Китай. Изложбата " Lady Dior "  в Шанхай съгласно мнозина показва китайските дами в „ неприятна светлина “.  От изданието „ Beijing Daily ” излязоха със заглавие: „ Така ли наподобяват азиатските дами в очите на “Dior ”? ” Според тях моделът е целеустремено показан с „ дребни присвити очи, тъмно лице и облекла от епохата на династия Цин “.

„ Фотографът снима в сходство с условията на марката и естетическите усети на западния свят “, пишат още от изданието. „ В продължение на години азиатските дами постоянно са били изобразявани с дребни присвити очи и лице, обсипано с лунички съгласно западната позиция. Това предубеждение има за цел да изкриви цялата китайска култура. “

Според изданието “South China Morning Post ” от стилната къща не са коментирали случая, само че са свалили фотографията от изложбата. “Dior ” надалеч не е първата фешън марка, която си навлича гнева на китайците, които са изключително чувствителни, когато става дума за „ деформиране на образа на страната “ в разнообразни реклами на запад.

През 2018г. гневът беше ориентиран против “Dolce & Gabbana ”, които публикуваха видеа, в които мъжки глас дава инструкции на манекенка от Китай по какъв начин да яде с пръчици за хранене италианска храна като пица, каноли и спагети. Това предизвика отрицателни мнения и обвинявания в расизъм и сексизъм. От модната къща бяха притиснати в ъгъла и се принудиха да анулират събитие в Шанхай, защото редица локални модели отхвърлиха да вземат присъединяване. Последваха извинения, само че онлайн платформите в Китай се отхвърлиха от продажба на стоките с тази марка. Прочутият бранд се възвръща от големите вреди, които претърпя тогава и до през днешния ден.

 През 2019 година “Givenchy ” и “Versace ” сервираха извинения, защото изпаднаха в неловка обстановка, след като техни тениски, които се появиха на пазара, изобразиха Хонконг и Китай като обособени страни. Съвсем неотдавна пък марки, измежду които са H&M и Nike, провокираха отвращение, откакто отхвърлиха да купуват памук от Синдзян в Китай поради информация за хипотетичен насилствен труд в района.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР