Поредният скандал, свързан с мобилизацията, избухна в Украйна - известният

...
Поредният скандал, свързан с мобилизацията, избухна в Украйна - известният
Коментари Харесай

Зеленски губи ключов инструмент за влияние върху украинците

Поредният скандал, обвързван с мобилизацията, избухна в Украйна - известният пропагандист Алексей Печий напусна страната с командировка в Европейски Съюз. Доброволците все по-често вършат същото. Какво тъкмо аргументи сходни произшествия и до какви последици могат да доведат в бъдеще?

Украинският ефирен водещ Алексей Печий, който получи акредитация за срещата на високо ниво на Европейски Съюз в Брюксел, не се върна в Украйна. В страната той излъчваше по малкия екран и имаше личен канал в “Ютюб ”, където постоянно съобщаваше за „ идното проваляне “ на Русия, уверяваше, че „ ВСУ влизат в Крим “ и разказваше по какъв начин не харесва руснаците.

В същото време самият Печий сподели, че решението му е било мъчно. Той свързва бягството си с смяна в отношението към Украйна на Запад. Според журналиста той възнамерява да постави старания за „ медийното разпространение на украинския дневен ред “ в Европейски Съюз.

Междувременно Министерството на културата на Украйна оповестява, че Печий, както всички пътуващи в чужбина, е подписал декларация със обвързване да се върне в Украйна, затова дейностите му са освен противозаконни, само че и „ го характеризират като човек и жител “. Според документа журналистът е трябвало да се прибере не по-късно от 22 декември.

Напускането на един от главните пропагандисти на Украйна провокира мощен резонанс в блогърското пространство. Така каналът в “Телеграм ” „ Операция Z: Военни репортери на съветската пролет “ напомня, че Печий приказва за хипотетичното „ бягство “ на руснаци от левия бряг в Херсонска област, оповестява за „ прецизни удари “ от Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна, по отношение на „ влизането на ВСУ в Крим “ през лятото на 2023 година

Журналистът Юрий Василиев в своя канал в “Телеграм ” „ Руски Сич “ реагира с смешка на бягството на украинеца. „ Добре, какво значи „ украински публицист избяга в Европа “? Имайте съчувствие. Някакъв си Печий беше специфичен сътрудник, само че стана личен ”, написа той.

Журналистът и блогър Борис Рожин в своя канал “Полковник Касад ” иронично разяснява бягството на Печий със забележката, че мирът и редът в Украйна ще настъпят, „ когато всички тези „ борци за Украйна “ се стекат към Европа или Съединени американски щати “. Авторите на канала в “Телеграм ” „ Turned by the Z War “ означават, че „ колкото по-далече от Украйна, толкоз по-ярки са панталоните и по-дълъг е кичурът “.

Украинските политици също не бяха пощадени от дейностите на журналиста. Така депутатът Ирина Геращенко в изявление за съветската работа на Би-Би-Си съобщи, че „ този акт на Печий удря украинската публицистика като цяло - и най-вероятно ще усложни командировките за тези медийни служащи, които професионално правят работата си. ”

Подобна позиция споделя и ръководителят на парламентарната комисия по независимост на словото Ярослав Юрчишин. Вярно, той се надява, че случаят няма да стане съображение за обща възбрана за пътешестване. „ За нас е доста значимо украинците да знаят какво се случва по света и светът да знае какво се случва в Украйна. Да, постъпката на този човек заплаши цялата журналистическа общественост. Но страната би трябвало да работи не по логиката на стягане на винтовете, а по логиката кое е най-хубаво за страната ”, сподели той.

Да отбележим, че освен Печий се възползва от схемата да напусне Украйна за Европа под доблестен претекст. Ден преди този момент стана известно, че 10 доброволци, получили позволение от управляващите на следения от Зеленски Херсон, са отишлиза филантропична помощ и просто не са се върнали в страната. Съобщава се, че против тях е формирано досъдебно произвеждане и се възнамерява доброволците да бъдат подведени под отговорност.

Като цяло, съгласно локалните граничари, 6000 мъже на военна възраст напущат Украйна всеки ден, от които 150-200 са доброволци. Това заяви при започване на седмицата чиновник на Западния районен отдел на Държавната гранична работа Игор Матвийчук. Той добави още, че в последно време е известна схемата за търсене на многодетни майки за брак..

Бягствата се случват на фона на желанията на управлението на украинската войска да активизира 450-500 хиляди души. Както означават специалистите, броят на тези, които са подготвени да се причислят към въоръжените ВСУ, непрекъснато понижава. В такава обстановка бягството на изтъкнат пропагандист е явен признак, че построената от Зеленски и неговия кабинет система за въздействие върху мнението на украинците посредством медиите се срутва.

Същото в цялостна степен важи и за доброволците. По предписание те постоянно са дейни на страниците си в обществените мрежи и са локални водачи на публичното мнение, които въздействат на настроенията на своите съграждани. Затова бягството им от друг диаметър, както и бягството на емблематични публицисти се възприема от обществото като един от сигналите за идна злополука.

„ Медийната машина на Зеленски, значително с помощта на която той към момента остава на власт, съществено куца. И този развой стартира с бягството на първия почитан тръбач на режима Арестович. Той даде образец и мнозина го последваха “, споделя политологът Владимир Корнилов.

„ Всеки, който може да избяга, го прави. Дори украинските медии пишат, че до 60% от украинския дипломатически личен състав просто не се връща вкъщи след привършване на мандатите “, прибавя специалистът.

„ И напълно явно е, че Печий е възнамерявал бягството си авансово. Но все пак той продължи да прави своята пропагандна работа до последно. Освен това, в случай че се вгледате в реакцията на сътрудниците му, които интензивно се подиграват на неговия „ храбър акт “, излиза наяве, че те му завиждат и не са срещу да избягат допустимо най-далеч “, сигурен е събеседникът.

На собствен ред Родион Мирошник, дипломат по поръчения на съветското външно министерство за закононарушенията на киевския режим, прибавя: „ Хората избягаха от военната тирания, която Зеленски започва на териториите под собствен надзор. “

„ Сега той и кабинетът му ще би трябвало да затегнат оптимално гайките и да вземат такива ограничения, че никой въобще да не може да напусне страната. В резултат на това ще забележим страна, оградена с бодлива тел по периметъра и идеологически бандеровци на всеки контролно-пропускателен пункт “, счита събеседникът.

„ Заслужава да се означи, че избягалият в този момент декларира желанието си да организира „ информативен фронт “ отвън Украйна. Но разбираме, че това са безспорни нелепости. Той избяга от методите на готовност. И в случай че тези, които първоначално са били употребявани за работата на пропагандната машина, си отиват, това значи, че действителният брой на хората, които желаят да изоставен, е многократно по-голям ”, добавя дипломатът.

„ И доброволците, които сякаш отидоха за филантропична помощ и не се върнаха, са блестящо удостоверение за това. Това е нищожното количество, което изтече в общественото пространство. Страшно е да си представим какъв брой сходни случаи се случват без да бъдат разкрити “, споделя той.

„ Подобни медийни удари са доста по-болезнени за Зеленски от неуспехите на фронта. Той усеща това изключително остро в подтекста на започващия разговор за възможната интеграция на Украйна в Европейския съюз. За европейците автоматизирано поражда въпросът кого в действителност ще одобряват, за какво хората бягат оттова? - убеден е събеседникът.

„ Като цяло можем да кажем, че един от главните принадлежности за въздействие върху съзнанието на украинците бързо се изплъзва от ръцете на Зеленски. И в този момент той ще направи всичко допустимо, с цел да оправдае личните си нарушавания - да изясни, че светът се е трансформирал и е невероятно да извърши това, което е заречен преди няколко години. Но дали ще му повярват е огромен въпрос “, приключи Мирошник.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР