Поредният икономически бюлетин на Европейската централна банка, който разглежда второто

...
Поредният икономически бюлетин на Европейската централна банка, който разглежда второто
Коментари Харесай

Прогнозите на ЕЦБ не вещаят нищо добро


Поредният стопански бюлетин на Европейската централна банка, който преглежда второто тримесечие на 2022-а не значими позитивни сигнали за развиването на стопанската система в Еврозоната, а от там и в целия Европейски съюз.

Според анализаторите на ЕЦБ стопанската система в еврозоната е повишена с 0,8% през второто тримесечие на 2022 година основно с помощта на забележителните потребителски разноски за услуги, изискващи физически контакт с клиентите, вследствие на отпадането на рестриктивните мерки по отношение на пандемията. Тъй като жителите са пътували повече през лятото, това се е отразило изключително удобно върху страните с огромен туристически бранш. Същевременно бизнесът страда от високите енергийни разноски и продължаващите усложнения в доставките, макар че тези компликации последователно отслабват.

Макар процъфтяващият туризъм да подкрепя икономическия напредък през третото тримесечие, Управителният съвет на ЕЦБ чака стопанската система доста да се забави през остатъка на годината. За това се показват четири главните аргументи. Първо, високата инфлация понижава разноските и производството в цялата стопанска система, като тези усложнения се ускоряват от нарушаванията в газовите доставки. Второ, мощният напредък в търсенето на услуги, който се наблюдаваше с повторното отваряне на стопанската система, ще забави инерцията си през околните месеци. Трето, отслабването на търсенето в международен мащаб, както и в подтекста на позатегната парична политика в доста от огромните стопански системи, и утежняването на изискванията на търговия ще значат по-малка поддръжка за стопанската система в еврозоната. Четвърто, несигурността остава висока и доверието внезапно спада.

Базовият сюжет в прогнозата на специалистите от ЕЦБ от септември 2022 година се основава на допусканията, че търсенето на газ ще бъде по-сдържано от високите цени и превантивните ограничения за икономисване на сила (след неотдавнашното съглашение в Европейски Съюз за редуциране на търсенето на газ с до 15%) и че няма да има потребност от режим на огромни ограничавания на газа. Въпреки това се позволява нуждата от несъмнено редуциране на производството през зимата в страни, които са мощно подвластни от вноса на съветски природен газ и с риск от дефицит в снабдяването.

Макар усложненията във веригите на доставки да понамалели в последно време ненапълно по-бързо от предстоящото, те към момента спъват интензивността и се позволява, че ще бъдат единствено последователно преодолени. В средносрочен проект при връщане на равновесието на енергийния пазар, с понижаване на несигурността, разрешаване на проблемите при доставките и с повишение на действителните приходи се чака растежът да тръгне нагоре макар по-неблагоприятните условия за финансиране. Пазарът на труда се чака да отслабне в резултат на понижаването на икономическата интензивност, само че да остане като цяло много резистентен.

В резюме, съгласно прогнозите на специалистите от ЕЦБ от септември 2022 година се чака междинният годишен ритъм на напредък на действителния Брутният вътрешен продукт да възлезе на 3,1% през 2022 година, очевидно да се забави до 0,9% през 2023 година и да се увеличи до 1,9% през 2024 година В съпоставяне с юнските прогнози на специалистите от ЕЦБ вероятността за растежа на Брутният вътрешен продукт е ревизирана нагоре с 0,3 процентни пункта за 2022 година в резултат на позитивните изненадващи данни през първата половина на годината и поправена надолу с 1,2 процентни пункта за 2023 година и с 0,2 процентни пункта за 2024 година основно заради въздействието на нарушените енергийни доставки, по-високата инфлация и обвързвания с това спад на доверието.

Когато приказва за рисковете пред към този момент посочената прогноза ЕЦБ категорично декларира: " В изискванията на забавящи се темпове на международната стопанска система рисковете за растежа са най-вече за понижаването му, изключително в кратковременен проект. Както е отразено в по-неблагоприятния сюжет на прогнозата на специалистите, при продължителна война в Украйна се резервира забележителен риск за растежа, изключително в случай че компаниите и семействата се сблъскат с режим на ограничавания в енергийните доставки. В такава конюнктура доверието може още да се утежни и рестриктивните мерки в региона на предлагането още веднъж да се утежнят. Разходите за сила и храна също биха могли да останат за дълго по-високи от предстоящото. По-нататъшно утежняване на вероятностите пред световната стопанска система може също да повлияе отрицателно върху външното търсене от еврозоната ".

С други думи има действителна заплаха да попаднем в изискванията, в случай че не на криза, то най-малко на застоялост. При това в композиция с висока и инфлация, което значи стагфлация - най- неподходящата за стопанската система обстановка.

А за какво инфлацията се чака да остане висока в случай, че ЕЦБ се причисли, въпреки и със забавяне, към нападателната лихвена антиинфалционна политика на централните банки?

Инфлацията продължава да се покачва в резултат на спомагателните огромни разтърсвания при доставките, които се отразяват върху потребителските цени с по-бърз ритъм, в сравнение с в предишното.

Според макроикономическите прогнози на специалистите на ЕЦБ от септември 2022 година общата инфлация, измерена посредством ХИПЦ, се чака да остане над 9% през остатъка на тази година вследствие на извънредно нарасналите цени на енергоносителите и на питателните първични материали, както и заради натиска за повишението ù в резултат на повторното отваряне на стопанската система, дефицита на доставки и стягането на пазара на труда. Очакваното намаляване на инфлацията от приблизително 8,1% през 2022 година до 5,5% през 2023 година и 2,3% през 2024 година отразява основно внезапния спад на инфлацията при силата и храните като резултат от отрицателния базов резултат и допусканото намаляване на цените на суровините в сходство с цените на фючърсите. Инфлацията, измерена посредством ХИПЦ, без цените на силата и храните, се планува да остане на невиждано високи равнища доникъде на 2023 година, само че също се чака да спада след този интервал, когато последствията от повторното отваряне на стопанската система намалеят и усложненията с доставките и натискът на енергийните цени върху разноските за произвеждане отслабнат.

През 2024 година общата инфлация се чака да остане над целевото ниво на ЕЦБ от 2%. Това се дължи на забавеното влияние на високите енергийни цени върху неенергийните съставни елементи на инфлацията, неотдавнашното обезценяване на еврото, постоянните пазари на труда и някои резултати от компенсирането на инфлацията при заплатите, които се чака да нарастват с много над досегашните междинни темпове. В съпоставяне с юнските прогнози на специалистите от ЕЦБ общата инфлация беше ревизирана доста нагоре за 2022 година (с 1,3 процентни пункта) и за 2023 година (с 2,0 процентни пункта) и леко за 2024 година (с 0,2 процентни пункта), отразявайки изненадващите последни данни, трагичното покачване в допусканията за цените на едро на газа и електрическата сила, по-силния напредък на заплатите и неотдавнашното намаляване на курса на еврото. Тези резултати изцяло обезвреждат натиска за намаление, оказван от последния спад в цените на питателните първични материали, по-слабите от авансово допусканите усложнения при доставките и по-слабите вероятности за напредък.

И ето какво споделя ЕЦБ по отношение на риска за сбъдване на сегашните инфлационни прогнози:

" Рисковете за прогнозата за инфлацията са най-вече за повишението ù. По същия метод, както при растежа, най-големият риск в кратковременен интервал е от усилване на нарушаванията на енергийните доставки. В средносрочен проект инфлацията може да се окаже по-висока от предстоящото заради трайно утежняване на индустриалния потенциал на стопанската система на еврозоната, спомагателни нараствания на цените на силата и храните, покачване в упованията за инфлацията над целевото ниво на Управителния съвет или по-голямо от предвижданото повишаване на заплатите. Ако енергийните разноски обаче понижават или търсенето отслабва в средносрочен проект, това би могло да понижи натиска върху цените ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР