Поредната чудесна новина пристигна днес – НАСА успя да възобнови

...
Поредната чудесна новина пристигна днес – НАСА успя да възобнови
Коментари Харесай

НАСА възобнови работата на космическия телескоп Хъбъл. Всички системи на борда работят нормално!

Поредната чудесна вест дойде през днешния ден – НАСА съумя да възобнови естествената научна активност на галактическия телескоп “Хъбъл ”. Днес, на 27-ми октомври, телескопът организира първите си научни наблюдения след няколкоседмично спиране.

Напомням на читателите, че на 5-ти октомври “Хъбъл ” влезе в така наречен предпазен режим на работа (safe mode) заради щета на един от трите интензивно употребявани жироскопа. Жироскопите постоянно са били считани за ахилесовата пета на “Хъбъл ”, защото съставляват преносими елементи и заради това се износват доста по-бързо от останалите съставни елементи на борда. 

НАСА разполагаше с авариен жироскоп, само че казусът при него бе, че той не подаваше правилно измерваните ротационни скорости. За да може обсерваторията да продължи да действа както до момента, този жироскоп трябваше да бъде наведен в работоспособно положение. И ето каква е прелестната вест: екипът съумя да се оправи с дефекта и в този момент “Хъбъл ” действа още веднъж в естествен режим, както и преди: с три непрекъснато настоящи жироскопа.

Ако някой от тях се повреди в близко бъдеще, управлението на задачата не е изключително обезпокоеното – “Хъбъл ” ще бъде превключен да работи единствено с един жироскоп, а другият ще остане в запаса. Това ще ограничи придвижването на телескопа и района на небето, който той ще може да следи, само че не и цялото количество получени научни данни. Ръководството на НАСА има вяра, че пред “Хъбъл ” има още дълги години работа. Идеята е телескопът да може да работи най-малко до 2021 година, когато ще бъде изстрелян неговият заместител – телескопът “Джеймс Уеб ”. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР